П’ята версія проєкту наказу МІУ щодо обмежень продовження строку експлуатації вантажних вагонів збільшує на три роки перехідний період

Міністерством інфраструктури України доопрацьовало та оприлюднило нову редакцію проєкту наказу «Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів, установленого виробником, строків продовження експлуатації таких вагонів», що передбачає врегулювання механізму продовження строку експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті та підвищення заінтересованості операторів вантажних вагонів у закупівлі нових вантажних залізничних вагонів українських виробників.

Головна відмінність нової редакції проєкту – приведення граничного терміну служби напіввагонів та зерновозів до нормативного заплановано на пізніший термін: якщо у попередній редакції планувалося досягти цього у 2028 році, то тепер пропонується – до 2031 року.

У 2022 році пропонується встановити граничний термін експлуатації напіввагонів (нормативний термін служби – 22 роки) на рівні 44 років, для зерновозів (нормативний термін служби 30 років) – 45 років. Це на 2 роки більше, ніж передбачалося раніше.

Строки експлуатації

Цей наказ набирає чинності з 01 січня 2022 року, але не раніше одного місяця з дня його офіційного опублікування.

Хронологія попередніх редакцій.

Четверту версію проєкту наказу “Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження терміну експлуатації вантажних вагонів (крім вантажних вагонів підприємств технологічного залізничного транспорту, призначених для переміщення вантажів у виробничих цілях у межах території таких підприємств) , встановлений виробником, строки продовження експлуатації таких вагонів” Міністерство інфраструктури України  опублікувало 8 жотвня 2021 року.

Строки продовження вантажних вагонів будуть зменшуватися поетапно з 2022 року до 2028 року:
▪ для піввагонів — з 2022 року до 20 років, а з 2028 року не будуть продовжуватися;
▪ для зерновозів — з 2022 року до 30 років, а з 2028 року не будуть продовжуватися.
Відповідні строки продовження закладені в концепції Програми оновлення парку вантажних вагонів, яка розрахована до 2028 року.

18 листопада представники провідних галузей економіки України підписали “Антимеморандум” проти програми списання вагонів за віком, яку ініціює Міністерство інфраструктури. На переконання підписантів “Антимеморандуму”, запропонований МІУ проєкт створить передумови для штучного довгострокового дефіциту на ринку вагонів, що матиме серйозні негативні наслідки для підприємств та економіки України.

19 листопада на Дніпровському економічному форумі міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що наказ МІУ про порядок списання вантажних залізничних вагонів з перевищеним терміном нормативної експлуатації буде підписаний до кінця листопада. Він також висловив сподівання, що вантажоперевізники та вагонобудівники підпишуть спільний меморандум із Мінінфраструктури щодо оновлення вагонного парку в країні.

Нагадаємо, у вересні 2020 МІУ підготувало проєкт обмеження терміну використання вантажних вагонів понад нормативний. 12 жовтня 2020 був оприлюднений Проєкт наказу Про затвердження Порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті, яким пропонується заборонити продовжувати термін експлуатації піввагонів старше 33 років, з поступовим зменшенням цього терміну до 22 років в період 2021-2029 років.

Низка профільних та бізнес асоціацій виступили проти цього рішення. Крім того сама “Укрзалізниця” згідно з наказом МІУ мала б списати 62% своїх напіввагонів та 100% зерновозів – понад 11 000 одиниць рухомого складу.

Пізніше Державна регуляторна служба заблокувала наказ МІУ, оскільки у проєкті наказу відсутні аргументація та факти, які свідчать про наявність проблеми з вантажними вагонами в Україні.

У листопаді “Укрзалізниця” озвучила компромісний варіант списання вагонів за віком, запропонувавши обмежити 33 роками лише термін служби піввагонів. Щодо зерновозів, то термін їхньої служби УЗ запропонувала продовжити до 45 років.

У грудні 2020 року МІУ оприлюднило новий проєкт наказу, яким пропонувалося запровадити обмеження продовження строку служби певних типів вагонів, зокрема піввагонів та зерновозів, які не мають перевищувати полуторний призначений строк служби. Відмінність другої версії проєкту від першої полягала у відсутності тимчасової шкали зниження терміну експлуатації для зерновозів та напіввагонів. Таким чином, для всіх зерновозів було встановлено термін експлуатації у 45 років, для напіввагонів – 33 роки.

У лютому 2021 року МІУ опублікувало нову версію проєкту наказу про обмеження термінів служби вантажних вагонів – відмінність нової версії проєкту від попередньої полягає у зміні умови заборони експлуатації вагона. “Якщо вагон, збудований та введений в експлуатацію після 31 грудня 2023 року (у попередній версії – 31 грудня 2022 року), не пройшов обов’язкової оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту безпеки рухомого складу залізничного транспорту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України”, – йшлося у документі.

У травні 2021 року наказ МІУ про списання вагонів за віком не пройшов держреєстрацію і був скасований.

 

Позначки: ,