Пропонується заборонити подовжувати строк служби напіввагонів та зерновозів понад полуторний призначений термін.

Міністерство інфраструктури України оприлюднило нову версію проєкту наказу “Про затвердження Порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті”. Обговорення проєкту триватиме до 31 грудня.

За новим проєктом пропонуються обмеження щодо продовження строку служби певних типів вагонів, зокрема піввагонів та зерновозів, які не мають перевищувати полуторний призначений строк служби. Відмінність від першої версії проєкту – відсутність тимчасової шкали зниження терміну експлуатації для зерновозів та напіввагонів. Таким чином, для всіх зерновозів було встановлено термін експлуатації у 45 років, для напіввагонів – 33 роки.

Додаток 1_Порядок встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті (2)

Нагадаємо, 12 жовтня 2020 Мінінфраструктури оприлюднило проєкт наказу Про затвердження Порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті, обговорення тривало до 12 листопада. Проєкт зазнав нищівної критики від учасників ринку залізничних перевезень, проти виступила низка професійних спільнот, зокрема, Європейська Бізнес Асоціація, Металургпром та інші.

Згодом Державна регуляторна служба України відмовилася погоджувати проєкт наказу МІУ, оскільки в ньому були відсутні аргументація та факти, які свідчать про наявність проблеми з вантажними вагонами в Україні. А відповідно ДРСУ не знайшла підстав для державного регулювання. У рішенні зазначалось, що «проєкт наказу був розроблений без дотримання ключових принципів державної регуляторної політики: доцільності, адекватності, ефективності, збалансованості, прозорості та врахування громадської думки».

Позначки: , ,