Мін’юст відмовив Мінінфраструктури у держреєстрації наказу про списання вагонів за віком

Міністерство юстиції України повернуло наказ Міністерства інфраструктури “Про затвердження порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті”, відмовивши йому у державній реєстрації, повідомляє РБК-УКРАЇНА, посилаючись на власні джерела.

В листі Мін’юсту, копія якого є в розпорядженні РБК-Україна, зазначається, наказ має бути скасовано у 5-денний строк:

“…відповідно до абзаців шістнадцятого, сімнадцятого пункту 13 положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731, нормативно-правовий акт, у державній реєстрації якого відмовлено, підлягає скасуванню суб’єктом нормотворення у 5-денний строк з дня отримання листа Міністерства юстиції України про відмову в його державній реєстрації”, – сказано у повідомленні.

Нагадаємо, це вже третя версія проєкту, яку підготували у Мінінфраструктури: попередні дві були розкритиковані бізнесом і владою як такі, що створюють дискримінаційні умови і приведуть до дефіциту рухомого складу в країні. Згідно з проєктом наказу, списати доведеться більш як 42 тис. вагонів.

Проти прийняття третьої редакції наказу виступили і в Європейській бізнес-асоціації. Там заявили, що оновлена редакція все ще містить багато суперечливих норм. Зокрема, йдеться про те, що граничний термін служби вантажного вагона буде розраховуватися за результатами контрольних випробувань на кожну модель або тип вантажного вагона.

У свою чергу списання зужитих вагонів лобіюють вагонобудівельні підприємства та промислові асоціації, апелюючи до того, що велика кількість старих вагонів становить потенційну небезпеку для залізничного руху і може призвести до трагічних наслідків. Слід зауважити, що останнім часом вагонобудування в Україні скоротилося на понад 70%, а списання та подальше оновлення рухомого складу могло б пожвавити виробництво вагонів, а також зріс би попит на продукцію суміжних галузей.

Позначки: , , , ,