Підписанти «Антимеморандуму» наполягають на недоцільності програми оновлення вантажних вагонів: проблеми технічного стану вагонів потрібно вирішувати шляхом контролю за проведенням планових ремонтів.

18 листопада «АНТИМЕМОРАНДУМ» підписали представники провідних галузей економіки України. Він був укладений на противагу Меморандуму між «Укрзалізницею», Міністерством інфраструктури України, фінансовими установами та вагонобудівними заводами, яких МІУ закликає об’єднатися задля реалізації програми оновлення вантажних вагонів.
Оновлення передбачає поетапне списання вантажних вагонів за віком: з 2022 року будуть списувати 42-річні вагони і до 2028-го хочуть знизити «планку» до 22 років експлуатації.
Проти такої ініціативи виступили низка підприємств з різних галузей економіки України. «Антимеморандум» підписали уповноважені особи металургійних, коксохімічних, вугледобувних, та аграрних підприємств, гірничодобувних та гірничо-збагачувальних комбінатів, виробників будівельних матеріалів та хімічної промисловості, зазначають в Укрметалургпромі.

На переконання підписантів, списання вагонів за віком створить передумови для штучного довгострокового дефіциту на ринку вагонів та матиме серйозні негативні наслідки для економіки України:

«Учасники виступають за зважений підхід, який передбачатиме: поступове оновлення вантажного парку без створення дефіциту та посилення контролю за плановими ремонтами вагонів для забезпечення безпеки руху. Наразі ж Проєктом пропонують до 2028 року відправити на металобрухт 43% робочого парку вагонів (близько 75 тис. одиниць, що обійдеться бізнесу в 107 млрд грн). Це призведе до стійкого довготривалого дефіциту на ринку вагонів, внаслідок якого виникнуть проблеми з відвантаженням продукції, підвищенням транспортних витрат, зниження обсягів інвестицій у пріоритетні проєкти модернізації та соціальні проєкти», – зазначено в «Антимеморандумі».

Скорочення обсягів перевезень негативно вплине на саму «Укрзалізницю». На Україну ж очікує зниження валютних надходжень та доходів до держбюджету.

«Це завдасть чергового удару інвестиційній привабливості України: чимало власників проінвестували у вагонний парк та розраховували на використання вагонів протягом строку, який як мінімум у 1,5 рази перевищує нормативний», – наголошують учасники «Антимеморандуму».

Представники реального бізнесу закликають, що більш раціонального підходу – орієнтуватися на максимально можливий строк корисного використання вагонів через забезпечення задовільного технічного стану вагону без обмеження строку його служби регуляторними шляхами.

Учасники Антимеморандуму доноситимуть свою позицію до президента України, прем’єр-міністра України, міністра інфраструктури, міністра економіки, міністра фінансів, ДРС, АМКУ та інших органів державної влади.

ПОВНИЙ ТЕКСТ «АНТИМЕМОРАНДУМУ»

Позначки: , , , ,