Кошти Укрзалізниці доцільніше використати на оновлення інфраструктури та локомотивного парку, але доведеться перенаправити на оновлення парку вантажних вагонів.

Європейська Бізнес Асоціація підрахувала, що ухвалення оприлюдненого Міністерством інфраструктури України проєкту Наказу про порядок списання вагонів, призведе до скорочення парку вантажних вагонів на 39% у 2028 році та складатиме приблизно 106 тисяч вагонів, тоді як більш ніж 67 тисяч вантажних вагонів будуть списані. За оцінкою ЄБА, вартість заміщення такої кількості вагонів – понад 93 млрд грн.

Основне скорочення до 2028 року відбудеться в частині піввагонів та досягне 47%, що оцінюється в 53 млрд грн. Спеціалізований рухомий склад (окатишовози, коксовози, щеповози) вже в дефіциті, а при обмеженні строків експлуатації буде списано більшу частину парку. Оновлення такого типу рухомого складу буде вкрай проблематичним через тривалий термін окупності та обмежений сегмент ринку, де можуть використовуватися такі вагони.

Укрзалізниці доведеться списати 62% піввагонів та 100% зерновозів (понад 11 тисяч одиниць) зі свого рухомого парку протягом наступних восьми років. А отже кошти, які було б доцільно використати на оновлення інфраструктури та локомотивного парку, доведеться перенаправити на оновлення парку вантажних вагонів.

«З огляду на світовий досвід немає доцільності в обмеженнях строку служби вагонів, варто орієнтуватися на їх максимальний життєвий цикл з можливим подальшим продовженням експлуатації, враховуючи технічний стан. Крім того, немає підтверджень, що вживані вагони з проведеним капітальним ремонтом виходять з ладу швидше за нові вагони. Водночас компанії непокоїть відсутність нормативної бази, яка б регулювала можливість продовження терміну служби вагонів, що може призвести до повної зупинки використання вагонів з понаднормативним строком експлуатації», – зазначає Дар’я Січкар, менеджер Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації.

Бізнес вважає, що списання призведе до гострого дефіциту вагонів та зростання цін на вагони з подальшим негативним впливом на економіку України.  ЄБА пропонує доопрацювати документ з урахуванням пропозицій від бізнесу.

Позначки: , , ,