УЗ пропонує нове рішення щодо обмеження терміну служби піввагонів і зерновозів – відповідно 33 і 45 років

Нову пропозицію АТ “Укрзалізниця” називають збалансованим та компромісним рішення щодо обмеження терміну служби піввагонів і зерновозів. Про це пише REUA з посиланням на інформацію видання РБК-Україна.

У листі УЗ на адресу Міністерства інфраструктури керівництво (МІУ) пропонується обмежити 33-ма роками тільки термін служби піввагонів. Щодо зерновозів, то термін їх служби УЗ пропонує продовжити до 45 років.

Як сказано в листі, компанія підтримує рішення відомства обмежити граничний термін служби вантажних вагонів. Але, в той же час, закликає пам’ятати про проблеми, з якими зіткнувся бізнес в Україні.

“Впровадження цих заходів необхідно проводити з урахуванням можливостей вітчизняних вагонобудівних підприємств, фінансових можливостей власників і операторів рухомого складу, а також потреб підприємств України в залізничних перевезеннях”, – підкреслюється в листі.

Нагадаємо, що у вересні 2020 МІУ підготувало проєкт обмеження терміну використання вантажних вагонів понад нормативний. 12 жовтня 2020 був оприлюднений Проєкт наказу Про затвердження Порядку встановлення заборони експлуатації вантажних вагонів на залізничному транспорті, яким пропонується заборонити продовжувати термін експлуатації піввагонів старше 33 років, з поступовим зменшенням цього терміну до 22 років в період 2021-2029 років.

Низка профільних та бізнес асоціацій виступили проти цього рішення. Крім того сама “Укрзалізниця” згідно з наказом МІУ мала б списати 62% своїх напіввагонів та 100% зерновозів – понад 11 000 одиниць рухомого складу.

Пізніше Державна регуляторна служба заблокувала наказ МІУ, оскільки у проєкті наказу відсутні аргументація та факти, які свідчать про наявність проблеми з вантажними вагонами в Україні. Крім того відомство не надало достатньо даних про те, як обмеження терміну експлуатації вагонів відіб’ється на економіці України.

Позначки: , , ,