Поїзди Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проєкті City Express, проте локалізація виробництва рухомого складу є обов’язковою умовою партнерства.

АТ «Укрзалізниця» та швейцарська компанія Stadler CIS AG 7 травня уклали Меморандум про співпрацю та локалізацію в Україні виробництва її пасажирського рухомого складу.

Сторони домовились спільно докладати зусиль для розвитку пасажирських залізничних перевезень в Україні та залучення фінансування, про це пише REUA з посиланням на інформацію Мінінфраструктури.  Якщо Stadler CIS AG переможе в одному з тендерів та отримає замовлення на поставку рухомого складу для Укрзалізниці, компанія мусить розглянути можливість локалізації виробництва в Україні.

«Ми зацікавлені у співпраці із світовими виробниками залізничного рухомого складу, які себе зарекомендували в роботі на інших залізницях світу, в тому числі на широкій колії. Але наша головна умова такого партнерства є незмінною — локалізація виробництва на території України», — зазначив в.о. голови правління Укрзалізниці Іван Юрик.

Завод Stadler Minsk

Як зазначаються в Укрзалізниці, поїзди виробництва Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проєкті City Express.

«Цьогоріч залізнична галузь України отримала максимальну бюджетну підтримку на оновлення пасажирського рухомого складу – закупівлю близько 100 пасажирських вагонів та модернізацію залізничної інфраструктури. Але у цьому ключі також вкрай важливо забезпечити максимальний рівень локалізації виробництва, що створить додаткові робочі місця для людей і дасть стимул для розвитку нашої економіки. Вітаю початок співробітництва Укрзалізниці та швейцарської компанії Stadler. Очікуємо позитивних результатів співпраці», – зазначив перший заступник Міністра інфраструктури Дмитро Абрамович.

Документ підписали Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, в.о. голови правління Укрзалізниці Іван Юрик, в.о. члена правління Укрзалізниці Олександр Перцовський, голова правління і генеральний директор Stadler CIS AG Петр Хрістоф Шпюлер та генеральний директор Stadler CIS AG Александр Луфт.

Нагадаємо, що свого часу меморандуми про співпрацю з Укрзалізницею уклали найбільші світові виробники залізничної техніки – Siemens та Pesa Bydgoszcz, Alstom, CRRC.

У державному бюджеті на 2021 рік Кабінет міністрів України передбачив для оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізації залізничної інфраструктури понад 4 млрд грн.

ДОВІДКА

Компанія Stadler понад 75 років займається виробництвом рухомого складу. Підприємство пропонує широкий асортимент продукції в сфері міського та залізничного транспорту: трамваї, трамвай-потяги, поїзди для метрополітену, приміські та міські електрички, поїзди далекого прямування і високошвидкісний рухомий склад, а також виробляє поїзні і маневрові локомотиви.  Головний офіс розташовано в місті Буснанге (в східній частині Швейцарії), виробничі, сервісні і інженерні філії компанії – в Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Польщі, Угорщини, Чехії, Білорусі та США.

Білорусь

З 2013 року в Білорусі працює завод з виробництва залізничної техніки Stadler Minsk. В 2021 році він планує виготовити 500 вагонів, це дозволить білоруському підприємству стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG. Наразі він знаходиться на другому місці.

Грузія

У 2017 року Stadler Rail AG уклав Меморандум про взаєморозуміння з Грузією. У 2018 році президент Ради директорів Stadler Rail Пітер Шпулер повідомив, що компанія прийняла рішення збудувати місцеве підприємство з виробництва та ремонту рухомого складу. Будівництво мало розпочатися до кінця того ж року року, проте цього не відбулося . Вже у серпні 2020 року Грузія поновлює переговори зі Stadler Rail AG про відкриття заводу. На грузинський ринок компанія постачає двоповерхові поїзди швейцарського виробництва, які раніше обслуговували пасажирів Тбілісі-Батумі.

Україна

В липні 2020 року представники топ-менеджменту Stadler Rail AG провели серію зустрічей з очільниками Укрзалізниці щодо участі у програмі оновлення рухомого складу проєкту Kyiv City Express та обговорили Офісом Президента України можливі варіанти локалізації техніки Stadler Rail AG в Україні.

У лютому 2021 року голова ради директорів, співвласником групи Stadler Rail AG Петером Шпулером обговорив з Президентом України участь компанії в модернізації рухомого складу української залізниці, приміського та міського рейкового транспорту. Українська сторона зацікавлена у розбудові гілок метро у Києві, Харкові, Дніпрі, а також у розвитку сполучення електричкою та швидкісним трамваєм у різних містах. Петер Шпулер підтвердив зацікавленість у створенні спільних з українськими партнерами виробництв.

 

 

Позначки: , , , , , , ,