Уряд Грузії зосереджується на стратегії передислокації закордонних виробництв у Грузію. Для розпочато переговорний процес з понад 400 світовими компаніями. Зокрема з Stadler Rail AG, з якою ще у 2017 році запланували збудувати підприємство з виробництва залізнично техніки.

Грузинський уряд повертається до обговорення зі швейцарською компанією Stadler Rail AG пропозиції щодо відкриття заводу в Грузії, повідомляє REUA з посиланням на Міністерство економіки Грузії.

Міністерка економіки та сталого розвитку Грузії Натія Турнава провела переговори із заступником генерального директора Stadler Rail AG Ансгар Брокмейер, директор з продажів Stadler Rail AG для країн СНД Маттіас Штір та послом Швейцарії в Грузії Патрін Францен, а також генеральний директор АТ Грузинська залізниця Девід Педзе щодо відкриття в країні заводу Stadler Rail, який буде виробляти вагони для метро та залізничні поїзди.

Фото – Міністерства економіки Грузії

Турнава розповіла іноземним інвесторам про переваги грузинського ринку для розширення бізнесу та отримання доступу до 2,3 мільярда потенційних клієнтів у режимі вільної торгівлі між Грузією та ЄС.

Stadler Rail AG постачає на грузинський ринок двоповерхові поїзди швейцарського виробництва, які раніше обслуговували пасажирів Тбілісі-Батумі, але зараз ведуться переговори зі швейцарською компанією про відкриття заводу в Грузії.

Нагадаємо, у червні 2017 року був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Stadler Rail AG та Грузією, в якому йшлося про наміри Stadler Rail AG інвестувати у виробництво нових поїздів і вагонів, а також надання послуг з ремонту грузинського ринку.  Швейцарська компанія розпочала готувати ТЕО. Керівництво Stadler Rail AG дає дуже позитивну оцінку інвестиційному потенціалу Грузії.

За словами міністра економіки та сталого розвитку Грузії Джорджі Гахарія, Stadler Rail AG може принести значну користь країні:.

«Наявність фабрики, яка виробляє поїзди, вагони та надає послуги з ремонту, є для нас надзвичайно важливою. Іншим питанням є локалізація, і хоча локалізація не буде на початку високою, нам слід працювати і досягти максимально високого рівня локалізації”, – зазначив Джорджі Гахарія.

У лютому 2018 року президент Ради директорів Stadler Rail Пітер Шпулер повідомив прем’єр-міністра Грузії Джорджі Квірікашвілі, що компанія прийняла рішення збудувати місцеве підприємство з виробництва та ремонту рухомого складу , а також ознайомив з планом відповідних робіт. Завод виготовлятиме нові поїзди та вагони поїздів, а також пропонує послуги з ремонту. Він забезпечить грузинській залізниці, а також метро Тбілісі новий рухомий склад, а також буде працювати над експортними замовленнями.

За попередніми домовленностіями будівництво заводу мало розпочатися до кінця 2018 року.

Нагадаємо, з 2013 року завод з виробництва залізничної техніки Stadler Rail AG працює в Білорусі.

А два тижні тому українська сторона також обговорювала варіанти локалізації техніки Stadler Rail AG в Україні.