Президент України Володимир Зеленський зустрівся з делегацією швейцарської компанії Stadler Rail AG.

Делегація швейцарської компанії Stadler Rail AG на чолі з головою ради директорів, співвласником групи Петером Шпулером обговорила з Президентом України перспективи співпраці в частині модернізації рухомого складу української залізниці, приміського та міського рейкового транспорту.

Українська сторона зацікавлена у розбудові гілок метро у Києві, Харкові, Дніпрі, а також у розвитку сполучення електричкою та швидкісним трамваєм у різних містах.

В ОПУ наголосили, що Україна має власних виробників рейкового рухомого складу, тож принциповою умовою співпраці з іноземними компаніями є максимальна локалізація виробництва на території нашої держави.

Петер Шпулер підтвердив зацікавленість у роботі компанії на українському ринку та створенні спільних з українськими партнерами виробництв.

Нагадаємо, в липні 2020 року представники топ-менеджменту Stadler Rail AG провели серію зустрічей з очільниками Укрзалізниці щодо участі у програмі оновлення рухомого складу проєкту Kyiv City Express та обговорили Офісом Президента України можливі варіанти локалізації техніки Stadler Rail AG в Україні.

Stadler Rail AG понад 75 років займається виробництвом рухомого складу. Підприємство з головним офісом в місті Буснанге (в східній частині Швейцарії) пропонує системні рішення в галузі залізничного транспорту. Численні виробничі, сервісні і інженерні філії компанії розташовуються по всьому світу – в Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Польщі, Угорщини, Чехії, Білорусі та США.

Білорусь

З 2013 року завод з виробництва залізничної техніки Stadler Rail AG працює в Білорусі. В 2021 році Stadler Minsk планує виготовити 500 вагонів, це дозволить білоруському підприємству стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG. Наразі він знаходиться на другому місці.

Грузія

У 2017 року Stadler Rail AG уклав Меморандум про взаєморозуміння між Stadler Rail AG та Грузією. У 2018 року президент Ради директорів Stadler Rail Пітер Шпулер повідомив, що компанія прийняла рішення збудувати місцеве підприємство з виробництва та ремонту рухомого складу. Будівництво мало розпочатися до кінця того ж року року. Проте цього не відбулося і вже у серпні 2020 року Грузія поновлює переговори зі Stadler Rail AG про відкриття заводу. На грузинський ринок компанія постачає двоповерхові поїзди швейцарського виробництва, які раніше обслуговували пасажирів Тбілісі-Батумі.

 

Поїзди Stadler – Ady Express (Азербайджан)

 

Позначки: , , ,