Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства інфраструктури України від 16 липня 2021 року № 372 «Про внесення змін до Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування».

Оновлений тимчасовий порядок допуску приватних локомотивів на колії загальної інфраструктури дозволяє роботу такого тягового рухомого складу на станціях руху швидкісних пасажирських потягів категорій «Інтерсіті» та «Інтерсіті +» за умов наявності на них колій спеціального призначення та запобіжних елементів, зокрема скидальних стрілок та вістряків, відокремлень головних колій станцій стрілочними переводами, можливості з’їзду на інші колії, які забезпечують неможливість виходу приватних локомотивів при виникненні аварійних ситуацій на головні колії станцій і колії, якими рухаються пасажирські потяги. Разом з тим перетин маршрутів слідування приватної тяги та швидкісного пасажирського руху в одному рівні не дозволяється.

Нагадаємо, за результатами першого року реалізації експериментального проєкту виникла необхідність уточнити початок періоду, з якого заявник зобов’язаний подати до Комісії документи, категорії швидкісних пасажирських поїздів, а також визначити умови допуску руху приватних локомотивів на станціях, на яких курсують швидкісні пасажирські поїзди «Інтерсіті» та «Інтерсіті+». На початку березні МІУ представила свій варіант удосконалення порядку допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування.

Державна регуляторна служба України відмовила у погодженні наказу МІУ, оскільки відомство не врахувало зауваження громадськості.

У травні Мінінфраструктури повторно надіслало до ДРСУ проєкт змін щодо порядку допуску приватних локомотивів до залізничної інфраструктури загального користування. До проєкту МІУ додало звіт, що зауваження громадськості при підготовці змін були розглянуті: з 4 пакетів зауважень враховані 2 уточнення, проте головне залишиться незмінним – приватні локомотиви не будуть допущені до руху на залізничній інфраструктурі, де є рух швидкісних пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+”.

Мінінфраструктури надало інформацію з приводу кожного пакету зауважень, що надійшли на його адресу. Зокрема, пропозиції Європейської Бізнес Асоціації, Американської торгової палати, ТОВ “Промвагонтранс” та ТОВ “УЛБК” дозволити вантажні перевезення приватними локомотивами на станціях руху швидкісних пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” при наявності колій спеціального призначення та запобіжних елементів, а також за умови завершення усіх операцій, пов’язаних з роботою приватних локомотивів, за 10-30 хвилин до проходження пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” по цій станції, – було відхилено.

На початку червня Держрегуляторна служба України погодила зміни МІУ до Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів на колії загального користування у частині щодо наявності руху швидкісних пасажирських поїздів.

 

Позначки: , , , , ,