Мінінфраструктури не підтримало пропозицію дозволити приватним локомотивам вантажні перевезення на перегонах з рухом швидкісних пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+”

Міністерство інфраструктури України повторно надіслало до Державної регуляторної служби України (ДРСУ) проєкт змін щодо порядку допуску приватних локомотивів до залізничної інфраструктури загального користування. До проєкту МІУ додало звіт, що зауваження громадськості при підготовці змін були розглянуті: з 4 пакетів зауважень враховані 2 уточнення, проте головне залишиться незмінним – приватні локомотиви не будуть допущені до руху на залізничній інфраструктурі, де є рух швидкісних пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+”.

Мінінфраструктури надало інформацію з приводу кожного пакету зауважень, що надійшли на його адресу. Зокрема, пропозиції Європейської Бізнес Асоціації, Американської торгової палати, ТОВ “Промвагонтранс” та ТОВ “УЛБК” дозволити вантажні перевезення приватними локомотивами на станціях руху швидкісних пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” при наявності колій спеціального призначення та запобіжних елементів, а також за умови завершення усіх операцій, пов’язаних з роботою приватних локомотивів, за 10-30 хвилин до проходження пасажирських поїздів категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” по цій станції, – було відхилено. На перегонах зі швидкісним пасажирським рухом роботу приватних локомотивів пропонувалося завершувати з інтервалом 2 години до графіку слідування поїздів “Інтерсіті” й “Інтерсіті+” та розпочинати за 1 годину після їхнього проходження, – цю пропозицію МІУ також не врахувало, пояснюючи це тим, що вона не відповідає меті проведення експерименту.

Роз’яснення регулятора: “Експериментальний проєкт не є відкриттям конкурентного ринку залізничних перевезень. Експериментальний проєкт впроваджується для того, щоб протестувати процедури співпраці з оператором інфраструктури (АТ “Укрзалізниця”) та приватними перевізниками, відпрацювати технічні та технологічні особливості реалізації доступу до залізничної інфраструктури, дослідити ризики в організації безпеки руху при експлуатації приватних локомотивів. Ризики з безпеки руху як на станціях, так і на перегонах однакові

Пропонується залишити в силі більш ранню версію наказу: “Не допускається перетин маршрутів слідування приватних локомотивів зі швидкісними  поїздами категорії “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” в одному рівні, як на станціях, так і на перегонах“.

МІУ-ДРСУ_порядок доступу ПЛ до ЗЗК

Нагадаємо, наприкінці квітня ДРСУ не погодила нову редакцію Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування, яку у березні запропонувало Міністерство інфраструктури України. Свої зауваження та пропозиції щодо зазначеного проєкту регуляторного акту висловили Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата, ТОВ “Промвагонтранс” та ТОВ “УЛБК”.

У березні МІУ наполягало на необхідності внесення змін до порядку допуску приватних локомотивів до роботи на залізничних коліях загального користування, зокрема: уточнити початок періоду, з якого заявник зобов’язаний подати до Комісії документи, категорії швидкісних пасажирських поїздів, а також визначити умови допуску руху приватних локомотивів на станціях, на яких курсують швидкісні пасажирські поїзди «Інтерсіті» та «Інтерсіті+». Також пропонувалося не допускати перетин маршрутів слідування поїздів з приватною тягою з швидкісними пасажирськими поїздами в одному рівні, як на станціях так і перегонах.

Позначки: , , , , , , , , ,