Міністерство інфраструктури України хоче удосконалити порядок допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування і пропонує внести зміни до Тимчасового положення.

Мінінфраструктури зазначає, що протягом 2020 року Комісія з допуску приватних локомотивів провела 15 засідань, на яких розглянудла 32 заяви від 10 суб’єктів господарювання, а також 14 пакетів документів від 4 заявників.

За результатами першого року реалізації експериментального проєкту МІУ стверджує, що виникла необхідність уточнити початок періоду, з якого заявник зобов’язаний подати до Комісії документи, категорії швидкісних пасажирських поїздів, а також визначити умови допуску руху приватних локомотивів на станціях, на яких курсують швидкісні пасажирські поїзди «Інтерсіті» та «Інтерсіті+». Також пропонується не допускати перетин маршрутів слідування поїздів з приватною тягою з швидкісними пасажирськими поїздами в одному рівні, як на станціях так і перегонах.

Проєктом акта уточнюються:

  • інфраструктура залізничного транспорту, на якій реалізується порядок допуску приватних локомотивів до роботи на залізничних коліях загального користування, а саме – інфраструктура України;
  • категорії швидкісних пасажирських поїздів, а саме «Інтерсіті» та «Інтерсіті+», наявність (або відсутність) яких на дільницях, поданих суб’єктами господарювання у рамках реалізації експериментального проєкту, аналізується Комісією;
  • початок періоду, з якого заявник зобов’язаний подати до Комісії документи, передбачені пунктом 2.7 Положення, а саме з дати реєстрації листа, яким заявнику направляється копія позитивного рішення Комісії щодо участі заявника в експериментальному проєкті;
  • умови допуску руху приватних локомотивів на станціях, на яких курсують швидкісні пасажирські поїзди «Інтерсіті» та «Інтерсіті+», а саме: наявність на станціях станційного розвитку та запобіжних елементів, як то скидальних стрілок, уловлюючих (запобіжних) тупикових призм, відокремлення головних колій станцій стрілочними переводами, можливість з’їзду на інші колії станцій, що забезпечують недопущення даних поїздів при виникненні нестандартних (аварійних) ситуацій на головні колії станцій чи колії, по яких здійснюється рух прискорених та швидкісних пасажирських поїздів.

Порівняльна таблиця. Про внесення змін до Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів

ПТ Про внесення змін до Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів

Обговорення проєкту триматиме до 17 квітня 2021 року. Розробником проєкту акта є Директорат залізничного транспорту Мінінфраструктури.

Проєкт наказу Міністерства інфраструктури України «Про внесення змін до Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування»

Наказ_Про внесення змін до Тимчасового положення про порядок допуску приватних локомотивів_17.03.2021
Позначки: , , ,