Державна регуляторна служба України (ДРСУ) погодила наказ Міністерства інфраструктури України “Про затвердження Порядку проведення комплексу діагностичних, ремонтних та реєстраційних операцій, спрямованих на продовження строку експлуатації вантажних вагонів (крім вантажних вагонів підприємств технологічного залізничного транспорту, що призначені для переміщення вантажів у виробничих цілях в межах території таких підприємств), установленого виробником, строків продовження експлуатації таких вагонів”.

Нагадаємо, що ДРСУ погодила проєкт після того, як МІУ відкоригувало збільшивши час переходу на нормативний термін експлуатації зерновозів та піввагонів на 3 роки – з 7 до 10 років. Якщо у попередній редакції планувалося завершити перехід у 2028 році, то тепер пропонується – до 2031 року.

У 2022 році пропонується встановити граничний термін експлуатації напіввагонів (нормативний термін служби – 22 роки) на рівні 44 років, для зерновозів (нормативний термін служби 30 років) – 45 років. Це на 2 роки більше, ніж передбачалося раніше.

Нагадаємо, МІУ з вересня 2020 намагається обмежити термін використання вантажних вагонів понад нормативний, щоб запустити програму оновлення рухомого складу. Тоді ДРСУ заблокувала наказ, пояснивши, що у проєкті відсутні аргументація та факти, які свідчать про наявність проблеми з вантажними вагонами в Україні. Ще дві версії наказу МІУ пропонувало протягом минулої зими, проте навесні 2021 року наказ про списання вагонів за віком не пройшов держреєстрацію у Мін’юсті і був скасований.

Чергову версію проєкту наказу МІУ представило назагал 8 жотвня 2021 року. Проте вже у листопаді ДРСУ надіслала листа до МІУ із зауваженнями до проєкту й повідомила, що лише після їхнього розгляду ухвалить рішення. МІУ 22 листопада оприлюднює відкореговану п’яту версію проєкту наказу, яка збільшує на три роки перехідний період.

30 листопада ДРСУ погодила проєкт наказу і тепер його направлено на реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Позначки: , ,