Після завершення бойових дій в Україні Укрзалізниця відновить та наростить темпи закупівлі електропоїздів для приміських і регіональних пасажирських перевезень

Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Нагадаємо, 16 березня Укрзалізниця мала розглянути пропозиції учасників тендеру із закупівлі 30 приміських електропоїздів постійного струму, 30 приміських поїздів змінного струму та 20 регіональних поїздів змінного струму. Орієнтовна сума закупівлі становила 31,462 млрд грн. Проте через агресію росії тендер скасовано.

В компанії зазначили, що після перемоги України у війні “залізниця відновить процес закупівлі електропоїздів, щоб покращити якість перевезень мирною Україною для кожного нашого пасажира”.

В Укрзалізниці наголосили, що залізнична інфраструктура є критичною для функціонування країни:

Майже два мільйони евакуйованих з гарячих точок пасажирів та сотні тисяч тонн доставленого гуманітарного вантажу – все це було б неможливим без задіяння всього рухомого складу залізниці: як звичайних пасажирських поїздів, так і електропоїздів. Останні в наявних умовах здійснювали рейси на відстані, на які ніколи б не були відправлені в звичайному житті – і ці рейси дали змогу зберегти ще більше життів, врятувати ще більше родин.

Слід зауважити, що в числі ймовірних переможців тендеру називали швейцарську компанію Stadler, яка досі не припинила свою діяльність в росії та білорусі.

В Білорусі з 2013 року працює Stadler Minsk – завод із виробництва залізничної техніки. У 2021 році на підприємстві планували виготовити 500 вагонів, що дозволило б білоруській філії стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG.

Нагадаємо, Україна у серпні 2021 року підписала Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця» та Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV, який передбачає не просто закупівлю потягів, а й локалізацію виробництва Stadler завдяки будівництву нового заводу на території України.

Раніше, у травні 2021 року Укрзалізниця та Stadler уклали Меморандум про локалізацію виробництва пасажирського рухомого складу в Україні. Тоді йшла мова про те, що поїзди Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проєкті City Express, проте локалізація виробництва рухомого складу є обов’язковою умовою партнерства.

Позначки: , , , ,