Stadler та Siemens досі не підтримали санкції щодо росії та білорусі, які були впроваджені за агресію проти України

АТ «Укрзалізниця» закликає світових виробників, зокрема Stadler та Siemens, призупинити діяльність у країнах-агресорах: росії та білорусі. Зокрема, наводиться приклад компанії Alstom, яка призупиняє всі поставки та бізнес-інвестиції в росію.

Stadler

Швейцарська компанія Stadler, що є виробником міського та залізничного пасажирського транспорту, а також виготовляє поїзні і маневрові локомотиви, має виробничі, сервісні і інженерні філії в США, Німеччині, Іспанії, Польщі, Угорщині, Чехії та Білорусі.

В Білорусі з 2013 року працює завод з виробництва залізничної техніки Stadler Minsk. У 2021 році на підприємстві планували виготовити 500 вагонів, що дозволило б білоруській філії стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG.

Нагадаємо, Україна у серпні 2021 року підписала Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця» та Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV, який передбачає не просто закупівлю потягів, а й локалізацію виробництва Stadler завдяки будівництву нового заводу на території України.

Раніше, у травні 2021 року Укрзалізниця та Stadler уклали Меморандум про локалізацію виробництва пасажирського рухомого складу в Україні. Тоді йшла мова про те, що поїзди Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проєкті City Express, проте локалізація виробництва рухомого складу є обов’язковою умовою партнерства.

Siemens

Німецький концерн Siemens має давню історію співпраці з РЖД.  У 2010 році група «Сінара» та концерн Siemens створили спільне підприємство – ТОВ «Уральські локомотиви», яке серійно випускає вантажні магістральні електровози серії 2ЭС6 («СИНАРА») та 2ЭС10 («ГРАНИТ»). З березні 2011 року ТОВ «Уральські локомотиви (СП Групи «Сінара» і концерн «Сименс») виробляє швидкісні поїзди «Дезіро». Між ВАТ «РЖД» та Группой Синара підписано контракт на поставку 1200 вагонів електропоїздів. Згідно планам, локалізація виробництва до 2017 року склала 80%. У 2013 році на заводі «Уральські локомотиви» запущено виробництво сучасних електропоїздів «Ласточка».

Siemens здійснює поставку і техобслуговування високошвидкісних поїздів Velaro, які отримали назву «Сапсан».

В Україні концерн Siemens у 1998 році підписав угоду щодо розробки та виробництва на базі Дніпропетровського електровозобудівного заводу (ДЕВЗ) вантажопасажирського електровозу змінного струму ДС3. У період з 1997 по 2008 рік завод поставив Укрзалізниці вантажних 40 електровозів моделі ДЕ1 та 18 пасажирських електровозів ДС3. Після 2008 року ДЕВЗ припинив поставки локомотивів УЗ.

Концерн Siemens неодноразово заявляв про узгодження можливостей співпраці з потенційними партнерами в Україні.

 

Позначки: , , , ,