Підписаний з Stadler CIS AG меморандум допоможе залучити експортне фінансування для української залізниці: планують закупити 30 приміських електропоїздів для Києва, ще 30 – для Харкова і Дніпра, задля цього збудують завод в Україні.

Підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця» та Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV, який визначає засади співпраці та механізм спільної роботи сторін з питань розвитку сектору залізничного транспорту України, повідомили в Офісі Президента України.

Підписання документа дає старт відкриттю експортного фінансування Швейцарської Конфедерації для України. На розвиток сектору залізничного транспорту буде спрямовано до 500 мільйонів євро.

Зазначається, що “співпраця передбачає не просто закупівлю потягів, а й локалізацію виробництва Stadler завдяки будівництву нового заводу на території України”.

У присутності Президента України підписано меморандум, який допоможе залучити експортне фінансування для української залізниці

 

«Я дуже радий, що сьогодні підписується цей важливий меморандум. Він є чудовим сигналом громадянам наших країн про те, як ми співпрацюємо», – зазначив Глава держави під час зустрічі з головою ради директорів Stadler Rail AG Петером Шпулером і виконавчим директором Stadler CIS AG Александром Люфтом у четвер в Офісі Президента.

Як зауважив Александр Люфт, уперше в історії на державному рівні залучається експортне фінансування зі Швейцарії, яке буде спрямовано на розвиток залізничного транспорту України, зокрема оновлення парку потягів.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, у межах співпраці зі Stadler заплановано закупити 30 приміських електропоїздів виробництва цієї компанії для Києва, ще 30 будуть розподілені між Харковом і Дніпром.

Крім того, в меморандумі йдеться про 20 нових регіональних електропоїздів і 10 електропотягів далекого сполучення виробництва Stadler для оновлення рухомого складу «Укрзалізниці».

ДОВІДКА

Компанія Stadler понад 75 років займається виробництвом рухомого складу. Підприємство пропонує широкий асортимент продукції в сфері міського та залізничного транспорту: трамваї, трамвай-потяги, поїзди для метрополітену, приміські та міські електрички, поїзди далекого прямування і високошвидкісний рухомий склад, а також виробляє поїзні і маневрові локомотиви.  Головний офіс розташовано в місті Буснанге (в східній частині Швейцарії), виробничі, сервісні і інженерні філії компанії – в Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Польщі, Угорщини, Чехії, Білорусі та США.

Білорусь

З 2013 року в Білорусі працює завод з виробництва залізничної техніки Stadler Minsk. В 2021 році він планує виготовити 500 вагонів, це дозволить білоруському підприємству стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG. Наразі він знаходиться на другому місці.

Грузія

У 2017 року Stadler Rail AG уклав Меморандум про взаєморозуміння з Грузією. У 2018 році президент Ради директорів Stadler Rail Пітер Шпулер повідомив, що компанія прийняла рішення збудувати місцеве підприємство з виробництва та ремонту рухомого складу. Будівництво мало розпочатися до кінця того ж року року, проте цього не відбулося. Вже у серпні 2020 року Грузія поновлює переговори зі Stadler Rail AG про відкриття заводу. На грузинський ринок компанія постачає двоповерхові поїзди швейцарського виробництва, які раніше обслуговували пасажирів Тбілісі-Батумі.

Україна

У травні цього року Укрзалізниця та Stadler уклали Меморандум про локалізацію виробництва пасажирського рухомого складу в Україні. Тоді йшла мова про те, що поїзди Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проєкті City Express, проте локалізація виробництва рухомого складу є обов’язковою умовою партнерства.

У лютому 2021 року голова ради директорів, співвласником групи Stadler Rail AG Петером Шпулером обговорив з Президентом України участь компанії в модернізації рухомого складу української залізниці, приміського та міського рейкового транспорту. Українська сторона зацікавлена у розбудові гілок метро у Києві, Харкові, Дніпрі, а також у розвитку сполучення електричкою та швидкісним трамваєм у різних містах. Петер Шпулер підтвердив зацікавленість у створенні спільних з українськими партнерами виробництв.

В липні 2020 року представники топ-менеджменту Stadler Rail AG провели серію зустрічей з очільниками Укрзалізниці щодо участі у програмі оновлення рухомого складу проєкту Kyiv City Express та обговорили Офісом Президента України можливі варіанти локалізації техніки Stadler Rail AG в Україні.

Позначки: , , , , ,