Укрзалізниця підкреслює, що держава вперше інвестуватиме у розвиток пасажирських залізничних перевезень

Прийняття Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» Укрзалізниця називає історичною подією, оскільки держава вперше  враховує потреби перевізника у фінансуванні оновлення пасажирського залізничного рухомого складу та інфраструктури.

Кошти з держбюджету у розмірі 4,5 млрд грн спрямують на закупівлю 100 пасажирських вагонів, ще 1,179 млдрд грн – на модернізацію залізничних ділянок: зокрема, модернізацію та електрифікацію дільниць Черкаси — станція ім. Тараса Шевченка, Житомир — Новгород-Волинський та електрифікацію колій до станції Васильків-2 з облаштуванням пасажирської платформи для запуску приміських електропоїздів сполученням Київ — Васильків.

«Вперше за 29 років державний бюджет передбачає кошти на закупівлю пасажирських вагонів та модернізацію залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень. Для нас це – меседж важливості Укрзалізниці для країни. Дякуємо за підтримку»,— зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Володимир Жмак.

Також Укрзалізниця наполягає на скасуванні сплати податку на землю під коліями та акцизу на пальне для компанії, що дозволить додатково залучити близько 6 млрд грн щорічно на оновлення активів.

Раніше Укрзалізниця озвучила свої фінансові потреби з оновлення, капітального ремонту та модернізації рухомого складу та залізничної інфраструктури у 2021 році – 27,2 млрд грн. В компанії розраховують, що 14% буде виділено з держбюджету, ще 31% коштів залучать від інвесторів,  улевову частку капінвестицій у 2021 році становитимуть власні кошти підприємства – 55%.

Нагадаємо, що попередня спроба оновити пасажирський рухомий склад закінчилась скандалом. Укладений у 2018 році між УЗ та КВБЗ контракт на придбання рухомого складу –  6 дизель-поїздів та 54 пасажирських вагонів замовник не зміг профінансувати у повному обсязі. Вже за півроку заплановану суму для фінансування підписаного контракту зменшували тричі: від 2,58 млрд грн залишилося всього лише 698,4 млн, або 27% (1 дизель-поїзд і 18 вагонів). Врешті-решт Кабмін погодив фінплан УЗ в урізаному варіанті, що унеможливило оплату вже законтратованої техніки. Влітку 2019 року «КВБЗ» повідомив, що подає до суду на Укрзалізницю за відмову купувати продукцію заводу попри укладений контракт. Свої вимоги завод оцінив у 1,4 мільярда гривень. Тоді Укрзалізниця звернулась до держави з проханням виділити 7 млрд грн на виконання закону про залізничний транспорт для придбання 250 пасажирських вагонів.

 

Позначки: , , ,