У «Крюківському вагонобудівному заводі» («КВБЗ») повідомили, що у 2020 році Укрзалізниця (УЗ) не купуватиме законтрактовані 5 дизель-поїздів. Нагадаємо, 10 серпня 2018 року між УЗ та КВБЗ був укладений контракт на придбання рухомого складу –  6 дизель-поїздів. Наразі підтверджено покупку лише одного поїзду і нині він проходить випробування. Розповідаючи про перебіг випробувань, прес-служба підприємства акцентує увагу, що фінплан замовника РС не передбачає коштів на закупівлю:

«На «КВБЗ» плекали надію, що решту, ще п’ять (поїздів), поставимо у 2020 році. Але… за підсумками наради в Укрзалізниці на рівні члена правління Марчіна Целеєвського повідомили, що у проєкті фінплану УЗ на наступний рік придбання дизель-поїздів не передбачається», — йдеться у повідомленні заводу.

КВБЗ нагадує, що для виготовлення поїздів, зокрема, уже законтрактовано придбання силових установок та інших комплектуючих у європейських виробників, проте використати їх для виробництва нових поїздів не зможуть через те, що Укрзалізниця відмовилася від їхньої купівлі.

«Тобто не тільки вагонобудівники залишаються без замовлення і роботи, пасажири без нових поїздів, а й Україна в цілому втрачає свою ділову репутацію перед європейськими партнерами», — додають у «КВБЗ».

У липні «КВБЗ» повідомив, що подасть до суду на Укрзалізницю за відмову купувати продукцію заводу — пасажирські вагони — попри укладений контракт. Свої вимоги завод оцінив у 1,4 мільярда гривень.

Позначки: , , ,