Підписаний у серпні минулого року контракт з УЗ на поставку 6 дизель-потягів та 54 пасажирських вагонів виробник – КВБЗ та ще понад сто підрядників проекту  – готові виконати вчасно і в повному обсязі. Та й замовник офіційно не відмовився від обягу покупки. Проте інформація від уряду змушує сумніватися, чи буде профінансовано всю законтрактовану техніку. Про це у своєму блозі на Ліга пише Володимир Приходько, голова нагядової ради ПАТ “КВБЗ”.

Він нагадує, що у серпні 2018 року Укрзалізниця уклала контракти з Крюківським вагонобудівним заводом на придбання рухомого складу на загальну суму 2,58 млрд грн. 10 серпня був підписаний договір на поставку шести дизель-поїздів, 30 серпня – чотири договори на поставку 54 пасажирських вагонів. Це дійсно унікальні контракти, в реалізації яких задіяно понад 160 машинобудівних підприємств України.

За півроку заплановані суми для фінансування підписаних контрактів зменшували тричі: від 2,58 млрд грн залишилося всього лише 698,4 млн, або 27% (1 дизель-поїзд і 18 вагонів).

Графік поставки вагонів – це публічна інформація, розміщена в ProZorro. І він залишається дійсним на сьогоднішній день: 54 вагона – до 1 липня, шість дизель-поїздів – до 31 грудня 2019 року, що взагалі є парадоксом ситуації і системи обліку виконання угод і договорів.

У серпні 2018 року Укрзалізниця уклала найбільші в своїй історії контракти з Крюківським вагонобудівним заводом на придбання рухомого складу на загальну суму 2,58 млрд грн. 10 серпня був підписаний договір на поставку шести дизель-поїздів, 30 серпня – чотири договори на поставку 54 пасажирських вагонів. Це дійсно унікальні контракти, в реалізації яких задіяно понад 160 машинобудівних підприємств України. Подібних замовлень не було багато років.

Уже в листопаді 2018 року УЗ подає в Кабмін проект фінансового плану на 2019 рік, в якому йшлося про закупівлю тільки трьох дизель-поїздів замість шести.

Напочатку цього року Укрзалізниця представила в Кабмін нову редакцію фінплану, в якій обсяг закупівель у 2019 році зменшений вдруге: залишено фінансування всього одного дизель-поїзда і 10 пасажирських вагонів.

Володимр Приходько наголошує, що Кабмін своїм розпорядженням № 133-р від 6 березня 2019 року затвердив це рішення, попри неодноразові зауваження і заперечення з боку машинобудівників. Тим самим прирік контракти на провал, а підприємства – на багатомільйонні збитки. Машинобудівники замовили комплектуючі на вагони і дизель-поїзди, в тому числі і в Європі, заплативши за них понад 1,1 млрд грн.

При цьому Укрзалізниця офіційно не повідомила своїм постачальникам про зміни у планах, як і не врегулювала це питання на юридичному рівні. У підсумку на сьогоднішній день Укрзалізниця прийняла у КВБЗ і ввела в експлуатацію тільки 11 з 54 пасажирських вагонів, хоча за умовами договору їх виготовлено вже 30.