Укрзалізниця звернулась до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням про державну підтримку залізничних перевезень. Загалом у зверненні йдеться про 7,1 млрд відповідних призначень з Державного бюджету. Бюджетні кошти мають виділятись відповідно до статей 9 та 10 Закону України «Про залізничний транспорт». Про це повідомив директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.

«Тільки факти: пасажирські електровози у нас зношені на 100%, а парк пасажирських вагонів з 1992 року зменшився більше ніж удвічі. З 7,1 млрд грн, про які ми клопочемо, – 2,2 млрд грн недоотримана компенсація за перевезення пільгових категорій пасажирів за 2016-2018 роки та 4,9 млрд грн капітальних витрат на пасажирські перевезення, які фактично були здійснені Укрзалізницею протягом 2016-2018 років у зв’язку з невиконанням статті 10 Закону України «Про залізничний транспорт. За цю суму у 7 млрд грн ми змогли б придбати понад 60 пасажирських локомотивів, або 250 пасажирських вагонів, або 15 нових 10-вагонних електричок», — зазначив Андрій Рязанцев.

Нагадаємо, раніше RailExpo писав, що у серпні минулого року КВБЗ підписало контракт з УЗ на поставку 6 дизель-потягів та 54 пасажирських вагонів виробник. Проте Володимир Приходько, голова нагядової ради ПАТ “КВБЗ”, вже у травні 2019 року почав сумніватися, що замовник виконає свої зобов’язання за контрактом, адже уряд погодився профінансовати лише частину законтрактованої техніки.