Мінінфраструктури підготувало документи для подовження пілотного проєтку до 2023 року

Міністерство інфраструктури України сподівається, що за рік приватні локомотиви запрацюють на коліях загального користування в рамках експерименту. Задля цього у відомстві підготували необхідні директиви для продовження до 2023 року дії експерименту з допуску приватної тяги на колії загального користування, повідомляє URM.

Про це розповів генеральний директор Директорату залізничного транспорту МІУ Олександр Федоренко під час онлайн-панелі «Лібералізація ринку залізничних перевезень в Україні». Нагадаємо, у грудні добігає кінця термін реалізації експериментального проекту щодо допуску приватних локомотивів до роботи окремими маршрутами на залізничних коліях загального користування. За два роки МІУ підготувало, а згодом оновило тимчасовий порядок допуску приватних локомотивів,  визначило двох учасників пілотного проєкту, з одним із них Укразалізниця уклала договір про допуск приватних локомотивів, проте на колії загального користування приватна тяга так і не вийшла.

Як зазначив Олександр Федоренко, попри відсутність практичної частини пілоту, експеримент показав нюанси, над якими треба працювати, наприклад, це збірник тарифів.

Проте він зауважив, що Німеччина 7 років впроваджувала запуск приватної тяги, і нинішня ситуація це теж результат, адже показала слабкі місця в організаційних моментах.

Нагадаємо, раніше Директор департаменту локомотивного господарства УЗ Сергій Павлов під час виставки Rail Expo 2021 заявив, що учасники експерименту з приватної тяги не бажають відшкодовувати витрати держкомпанії на інфраструктуру.

Водночас представник учасника експерименту з допуску приватної тяги ТОВ «Українська локомотивобудівна компанія» Андрій Мірошніков поскаржився на нерівні умови, через які експеримент не зрушив із місця.

Позначки: , , , , , , ,