Залізничні перевізники Франції  отримали додатковий стимул для розвитку “повагонки”

Минулого тижня Європейська комісія схвалила схему державної допомоги в розмірі 450 млн євро для підтримки транспортних послуг з повагонних відправлень, називаючи цей сегмент критично важливим і таким, що перебуває під загрозою. Про це пише REUA з посиланням на RJ

Передбачається, що загальна сума фінансування у 450 млн євро у формі прямих грантів буде розподілена між залізничними підприємствами  Франції відповідно до правил державної допомоги ЄС. Програма триватиме протягом 3 років, до 31 грудня 2025 року.

«Допомога є ефективним стимулом, оскільки за відсутності державного фінансування бенефіціари могли б не здійснювати діяльність, пов’язану з перевезенням окремих вагонів», – заявили в Комісії, яка розподілятиме фінансування у формі прямих грантів між залізничними підприємствами.

Фінансування підтримка повагонних перевезень має вирішальне значення для переведення руху з автомобільного на залізничний. У Франції заохочення до повагонних відправлень може виявитися дуже корисним для компаній. Проте чи достатнім? –

У 2021 році Франція запустила національний план розвитку залізничних вантажних перевезень, згідно з яким до 2030 року частка транспортних перевезень у країні подвоїться з 9 до 18%. Уряд виділив на ці цілі 1 млрд євро та накреслив деякі основні плани дій.

Французький сектор залізничних вантажних перевезень вважає, що цього недостатньо. Альянс 4F (Fret Ferroviaire Français du Future) на початку 2022 року підкреслив, що замість 1 млрд євро потрібно 10 млрд євро для стимулювання секторів залізничних вантажних перевезень і комбінованих перевезень до 2030 року. Зазначається, що додаткові дії потрібні, оскільки Франція відстає відносно інших країн.

Оскільки державного фінансування не вистачає, а Франції досі не має суттєвих успіхів урозвитку залізничних перевезень, тож багатомільйонна підтримка може додати певну цінність сектору залізничних вантажних перевезень та допомогти залізничним компаніям розвинути свій бізнес в частині повагонних відправок.

Раніше стало відомо, що Швейцарія реформуватиме залізницю з акцентом на повагонні перевезення.

Позначки: , , , ,