Найбільший виклик наступної реформи ринку залізничних перевезень Швейцарії: зробити повагонні перевезення економічно привабливими та самоокупними

Федеральна рада Швейцарії прийшла до висновку, що залізничні вантажні перевезення в країні навряд чи зможуть самі себе фінансувати.  У результаті «існує потреба у подальших реформах з особливим акцентом на одиночних вагонних перевезеннях». Про це пише REUA з посиланням на RailFreight.

Рада доручила Федеральному департаменту навколишнього середовища, транспорту, енергетики та зв’язку (DETEC) розробити конкретні пропозиції щодо вирішення цього питання.

DETEC завершить своє дослідження до осені 2022 року. Основні завдання — це фінансова життєздатність перевезень одного вагона та підтримка самоекономії залізничних вантажних перевезень шляхом стимулювання більшої кількості компаній використовувати його.

Комплекс позиціонування одновагонного руху

Федеральна рада Швейцарії пояснює, що відповідно до закону залізничні вантажні перевезення в Швейцарії мають бути самоокупними:

«Основне питання полягає в тому, чи слід зберегти поточний трафік Wagonload, який не є самоокупним, і як це зробити, щоб сприяти забезпеченню постачання та досягненню кліматичних цілей», – додали в ФР Швейцарії.

Тож DETEC при розробці ідеї повагонних перевезень необхідно передбачити, яким чином можна зробити залізничні вантажні перевезення більш фінансово незалежними.

Федеральна рада підкреслила, що одиночний вагонний рух є досить складною справою, оскільки важко зберегти економічну незалежність при об’єднанні окремих вагонів.

Таким чином, основним завданням DETEC буде пошук шляхів стосовно «допомоги у модернізації повагонного руху у координації з галуззю та створення більш привабливого сервісу для клієнтів». Це, ймовірно, вимагатиме «всебічної фінансової підтримки з боку федерального уряду для повагонного руху», принаймні на початковому етапі.

Крім того, Федеральна рада попросила швейцарський ринок залізничних перевезень продовжити розвиток у напрямку вільної конкуренції. Як наслідок, залізничний транспорт слід додатково стимулювати для створення економічного сектора залізничних вантажних перевезень. DETEC доведеться розглянути, як залучити більше трафіку на залізниці та допомогти вантажовідправникам, наприклад, перейти від одиничних вагонів до блокування залізничного транспорту. Один із способів зробити це – субсидування послуг.

Наприкінці 2020 року Єврокомісія схвалила схему підтримки вагонних відправок в Німеччині.

Нагадаємо, Укрзалізниця з 2018 року взяла курс на графікові маршрутні відправлення, дискримінуючи повагонні відправки.

Антимонопольний комітет України наприкінці травня рекомендував УЗ створити рівні умови для всіх учасників ринку залізничних вантажоперевезень, оскільки активне впровадження “Укрзалізницею” вантажоперевезень по графіку маршрутних поїздів негативно відбилося на перевезеннях для інших компаній.

З вересня 2020 року УЗ припинила маршрутних поїздів за розкладом.

Позначки: ,