Укрзалізниця припиняє дію Договору про перевезення вантажів на особливих умовах – за розкладом руху маршрутних поїздів

Promgruz повідомляє з посиланням на інформацію Центру транспортної логістики, що з 18 вересня АТ «Укрзалізниця» припиняє рух маршрутних поїздів за розкладом.

Включно з 18.09.2020 дію Договору про перевезення вантажів на особливих умовах – за розкладом руху маршрутних поїздів від 26.09.2019 (далі – Договір) з підстав передбачених в п. 8.4. такого Договору.

Повідомлення може бути відкликано у випадку викладення Договору в новій редакції.

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет України наприкінці травня рекомендував УЗ створити рівні умови для всіх учасників ринку залізничних вантажоперевезень, оскільки активне впровадження “Укрзалізницею” вантажоперевезень по графіку маршрутних поїздів негативно відбилося на перевезеннях для інших компаній.

Нагадаємо, графікові поїзди УЗ почала впроваджувати рік тому. У жовтні 2019 заявок на графікові відправлення удвічі більше, ніж може виконати УЗ.  Інфраструктурні обмеження з переміщення порожніх вагонів, з обробкою вагонів у портах лімітували такі перевезення на рівні 450 графікових відправлень на місяць.

Попри те, що графікування дозволило Укрзалізниці збільшити обсяги перевезень минулого року і мало попит серед вантажовласників (оборот вагонів зростав удвічі, порівняно з нормативним показником), багато нарікань викликала вартість послуги. Зменшення витрат перевізника на переробку вагонопотоків не відображено у вартості послуги з перевезення маршрутної відправки, яка тарифікувалась з додатковими 20 % до повагонної відправки.

Крім того, не можливо об’єднати в одному маршруті вагони кількох відправників (т. зв. ступеневі маршрути), а також оформити різні вантажі одного тарифного класу.

 

Позначки: , ,