Поїзди класу Stadler FLIRT Укрзалізниця планує використовувати на маршрутах приміського сполучення в рамках реалізації проєкту City Express у Києві, Дніпрі, Харкові.

Наразі Укрзалізниця тестує поїзд Stadler FLIRT для запуску на маршруті приміського сполучення Києва та міської електрички, повідомили в компанії.

Перші поїзди Укрзалізниця планує отримати та запустити на маршрутах київського вузла в рамках реалізації проєкту City Express до кінця 2022 року. Серед джерел фінансування закупівлі розглядаються як кошти держбюджету, так і кредитні кошти, запропоновані виробниками.

«City Express — це один з головних залізничних проєктів у рамках програми Президента «Велике будівництво». Тестові заїзди поїзда FLIRT ми проводили на території столичної агломерації. Наразі працюємо над розробкою технічно-економічного обґрунтування проєкту, завершуємо підготовку технічних вимог до рухомого складу та платформ. Вже до кінця вересня плануємо оголосити тендер. Наше завдання — розвантажити в’їзди до столиці та скоротити час поїздок до робочих місць мешканців із міст-сателітів столиці», — зазначив в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Закупівля таких поїздів буде проводитися за міжнародним тендером. Укрзалізниця вже розсилає технічне завдання провідним вітчизняним і зарубіжним виробникам рухомого складу для залучення їх до участі у тендері. Серед головних вимог до іноземних виробників буде локалізація виробництва на території України.

Загалом Kyiv City Express обслуговуватиме 6 напрямків навколо Києва: Вишгородський, Богуславський (Трипілля, Кагарлик, Миронівка), Ніжинський (Бровари, Бобровиця, Носівка), Яготинський (Бориспіль, Березань), Узинський (Боярка, Вишневе, Васильків, Фастів, Біла Церква) та Клавдієвський (Ірпінь, Буча, Ворзель, Немішаєве).

У подальших планах — реалізація City Express у Дніпрі та Харкові.

Для Kyiv City Express планують закупити 20 нових поїздів, про це повідомив виданню ЦТС Олександр Красноштан, який курирує даний проєкт в “Укрзалізниці”. У той же час він зазначає, що це не обов’язково має бути Stadler. Переможця буде визначено за результатами тендеру, який оголосять у вересні.

Фото ЦТС

Проблему невідповідності висоти платформ в Київській області до параметрів поїздів Stadler має виправити виробник, вважає О.Красноштан:

“Рухомий склад це такий товар, який будується під інфраструктуру. Ми будемо говорити з виробником, щоб синхронізувати інфраструктуру і рухомий склад. Така можливість є і ми це зробимо. У нас завдання, щоб ми проходили як метро – бесшовно”, – додав Красноштан.

Також він розповів про необхідність зменшити відстань між платформою і виходом з вагонів.

“Будемо замовляти і рухомий склад і одночасно займатися платформним господарством. Оскільки платформи, побудовані в 1977 і 1978 роках не відповідають уже сьогоднішнім вимогам”, – підсумував Красноштан.

Нагадаємо, у травні Укрзалізниця та Stadler уклали Меморандум про локалізацію виробництва пасажирського рухомого складу в Україні. Тоді йшла мова про те, що поїзди Stadler можуть бути задіяні в приміських та регіональних пасажирських перевезеннях, а також у проєкті City Express, проте локалізація виробництва рухомого складу є обов’язковою умовою партнерства.

У лютому 2021 року голова ради директорів, співвласником групи Stadler Rail AG Петером Шпулером обговорив з Президентом України участь компанії в модернізації рухомого складу української залізниці, приміського та міського рейкового транспорту. Українська сторона зацікавлена у розбудові гілок метро у Києві, Харкові, Дніпрі, а також у розвитку сполучення електричкою та швидкісним трамваєм у різних містах. Петер Шпулер підтвердив зацікавленість у створенні спільних з українськими партнерами виробництв.

В липні 2020 року представники топ-менеджменту Stadler Rail AG провели серію зустрічей з очільниками Укрзалізниці щодо участі у програмі оновлення рухомого складу проєкту Kyiv City Express та обговорили Офісом Президента України можливі варіанти локалізації техніки Stadler Rail AG в Україні.

ДОВІДКА

Компанія Stadler понад 75 років займається виробництвом рухомого складу. Підприємство пропонує широкий асортимент продукції в сфері міського та залізничного транспорту: трамваї, трамвай-потяги, поїзди для метрополітену, приміські та міські електрички, поїзди далекого прямування і високошвидкісний рухомий склад, а також виробляє поїзні і маневрові локомотиви.  Головний офіс розташовано в місті Буснанге (в східній частині Швейцарії), виробничі, сервісні і інженерні філії компанії – в Швейцарії, Німеччині, Іспанії, Польщі, Угорщини, Чехії, Білорусі та США.

Білорусь

З 2013 року в Білорусі працює завод з виробництва залізничної техніки Stadler Minsk. В 2021 році він планує виготовити 500 вагонів, це дозволить білоруському підприємству стати найпотужнішим заводом в групі Stadler Rail AG. Наразі він знаходиться на другому місці.

Грузія

У 2017 року Stadler Rail AG уклав Меморандум про взаєморозуміння з Грузією. У 2018 році президент Ради директорів Stadler Rail Пітер Шпулер повідомив, що компанія прийняла рішення збудувати місцеве підприємство з виробництва та ремонту рухомого складу. Будівництво мало розпочатися до кінця того ж року року, проте цього не відбулося . Вже у серпні 2020 року Грузія поновлює переговори зі Stadler Rail AG про відкриття заводу. На грузинський ринок компанія постачає двоповерхові поїзди швейцарського виробництва, які раніше обслуговували пасажирів Тбілісі-Батумі.

Електропоїзд Stadler FLIRT

Максимальна швидкість — 160 км/год. У ньому 262 місця для сидіння 1-го та 2-го класів. Поїзд пристосований для маломобільної категорії та людей з інвалідністю. Рухомий склад облаштований пандусом, місцями для розміщення людей на інвалідних кріслах, вся інформація продубльована шрифтом Брайля. Поїзд Stadler FLIRT адаптований для роботи у Фінляндії, Норвегії, Естонії, Білорусі та Україні. 

 

Позначки: , , , , ,