Українська сторона до 4 лютого 2022 року проінформує польську про конкретні терміни відновлення транзиту.

Україна та Польща домовилися про якнайшвидше скасування обмежень на транзит вантажних вагонів через територію України до Польщі залізничним сполученням, а також про суттєве збільшення кількості дозволів на міжнародні вантажоперевезення, повідомляє Інтерфакс-Україна.

31 січня відбулася зустріч міністрів інфраструктури України Олександра Кубракова та Польщі Анджея Адамчика у присутності керівника Офісу президента України Андрія Єрмака та держсекретаря канцелярії президента Польщі – керівника Бюро з міжнародної політики Якуба Кумоха.

Сторони зокрема погодили текст загальної заяви, в якій домовилися якнайшвидше скасувати обмеження на транзит вантажних вагонів через територію України до Польщі залізничним сполученням.

До 4 лютого 2022 року українська сторона проінформує польську про конкретні терміни відновлення транзиту.

Крім того, сторони домовилися про суттєве збільшення кількості дозволів на міжнародні вантажоперевезення з урахуванням потреб українських та польських автоперевізників.

До 5 лютого 2022 року сторони повинні погодити дату проведення засідання змішаної Комісії з питань міжнародних автоперевезень, яка має погодити терміни передачі та кількість додаткових дозволів.

Також сторони домовилися про створення загального плану дій, спрямованого на значне підвищення ефективності роботи міжнародних пунктів пропуску Польщі та України.

Відповідний план дій має бути узгоджений за участю представників митних, прикордонних та інших служб двох країн не пізніше кінця лютого 2022 року.

Україна та Польща домовилися ініціювати перегляд положень міжурядової угоди про міжнародні автоперевезення з 1992 року.

“Сторони виходять із того, що всі пункти загальної заяви взаємопов’язані та мають бути реалізовані в повному обсязі”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Польська залізниця (PKP SA) звинуватила Укрзалізницю у блокуванні всіх транзитних залізничних перевезень територією України до Польщі. Обмеження діяли з 30 листопада 2021 року.

Позначки: , , , ,