Польща звинувачує Україну у навмисному блокуванні транзитних потягів. На початку року польське підприємство PKP LHS запустило операторський потяг з Китаю до Славкува, маршрут якого проходить транзитом територією України, пише Rzeczpospolita з посиланням на інформацію PKP LHS.

Фото: PKP LHS

Перевагою маршруту до Славкува через Україну є швидкість доставки – лише 12-14 днів у дорозі. На цьому маршруті контейнери перевантажуються тільки на кордоні Китаю з Казахстаном, звідки їх транспортують до Славкува ширококолійним сполученням. При транспортуванні контейнерів північним маршрутом, їх перевантажуватимуть у Малашевичах. Зазначається, що через напади Лукашенка на польський кордон потяги до Малашевичі затримуються майже на три тижні.

Польські ЗМІ наголошують, що Україна зупинкою руху поїздів шантажує Польщу задля отримання більшої кількості дозволів на вантажні автомобільні перевезення до Польщі. У 2021 році Польща надала Україні 160 тис. дозволів і отримала таку саму кількість. Видання пише, що на наступний рік українці вимагають 200 тисяч.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна готова ініціювати арбітраж проти Польщі через відмову збільшити кількість дозволів на вантажні автомобільні перевезення.

Нагадаємо, що 1 грудня в АТ «Укрзалізниця» провідомили про тимчасові обмеження на перевезення транзитних вантажів у напрямку Польщі через проведення активних робіт з модернізації інфраструктури: електрифікації дільниці Ковель — Ізов — Держкордон та модернізації дільниці Знам’янка — Здолбунів. У зв’язку із цим пропускна спроможність у напрямку Польщі знизилася до 350 вагонів на добу, тому ввели конвенцію на транзит. Відновити транзитні перевезення обіцяли пісял завершення інфраструктурних робіт.

У 16 грудні 2021 року Росія, Угорщина та Австрія створили спільне підприємство, що стане експедитором та постачальником логістичних послуг на Новому Шовковому шляху. Один з маршрутів пролягатиме Україною в напрямку Угорщини, яка будує на кордоні новий термінал East West Gate, потужністю 1 млн. ТЕU на рік.

Позначки: , , , , ,