Війна в Україні виявила недоліки в залізничній інфраструктурі на східному кордоні Польщі.

Польща у довгостроковій перспективі повинна прийняти Центральну програму будівництва терміналів і логістичних центрів, вважає президент Асоціації експертів і менеджерів залізничного транспорту Юзеф Марек Ковальчик. Про це пише REUA, посилаючись на його інтерв’ю виданню Intermodal News.

будівництво терміналів

Багаторічний тренд зростання вантажних перевезень Новим шовковим шляхом похитнули санкції, накладені на Росію через війну в Україні. На щастя для Польщі транспортування через прикордонні переходи з Білоруссю уникли санкційного тиску з боку ЄС, проте все очевиднішою є потреба перемкнути увагу південну частину східного кордону Польщі.

Для Польщі 2022 рік може стати рекордним за обсягами перевалок і перевезень на всіх прикордонних переходах з Україною. Збільшення обсягів виявили і недоліки залізничної прикордонної інфраструктури.

Нині міністерство інфраструктури Польщі зосереджує свою діяльність на підготовці та реалізації інвестицій у залізничну інфраструктуру. Ковальчик пропонує перерозподілити пріоритети в залізничних інвестиціях на користь розвитку термінальної інфраструктури:

Необхідні інвестиції в термінальну інфраструктуру. Потрібна центральна – державна Програма будівництва терміналів і логістичних центрів. Ці інвестиції мають фінансуватися за рахунок коштів ЄС. Програма цих інвестицій повинна бути підготовлена ​​та реалізована компанією PKP SA та/або PKP PLK SA. Тільки ці компанії мають сфери, необхідні для таких інвестицій, і відповідні компетенції.

Він також зазначає, що без необхідних регуляторних змін інвестиції в залізничну інфраструктуру не будуть витрачатися належним чином, і рекоендує ініціювати законодавчі ініціативи, спрямовані на вирівнювання умов конкуренції між залізницею та автомобільним транспортом.

Раніше писав, що польський ETC Terminal зводить тимчасові зерносховища на кордоні з Україною.

Позначки: , , , , ,