Попри відмову ЄС співфінансувати інфраструктурні проєкти у Малашевичах, логістичні оператори прогнозують розвиток цього перевантажувального району

Малашевичі

У довгостроковій перспективі розвиток перевантажувального терміналу у Малашевичах на польсько-білоруському кордоні залишиться важливим об’єктом для економіки Польщі та ЄС, переконує президент Real Logistics Павел Москала. Він запевняє, що Польща повинна продовжувати інвестувати в модернізацію залізничної та логістичної інфраструктури цього вузла. Про це пише REUA з посиланням на Intermodalnews.

Польський оператор Real Logistics регулярно здійснює залізничні перевезення вантажів до і з Китаю. В компанії засвідчили, що з початком російського повномасштабного вторгнення в Україну кількість поїздів на Новому шовковому шляху зменшилася, проте нині сервіси повільно відновлюються.

Наші китайські партнери постійно наголошують, що Малашевичі – це їхній головний перевантажувальний хаб, якому немає альтернативи. Зараз через Бранево чи Калінінград не курсують потяги з Китаю, не кажучи вже про залізничні маршрути через Україну. Частину цих транспортів прийняв залізничний переїзд Брест-Тересполь, –  розповів президент Real Logistics.

П. Москала підтверджує зменшення кількості поїздів, що прямують із Китаю через Малашевичі до країн Західної Європи. Водночас, за його інформацією, до сухого порту почали доставляти більше вантажів, які після перевантаження із залізниці останню милю долають у вантажівках.

З цієї причини я вважаю, що розвиток Малашевицького перевантажувального району та інвестиції в місцеві термінали, а також залізничну та автомобільну інфраструктуру є необхідними. Ми вже знаємо, що Європейський Союз не виділив кошти з програми CEF на велику інвестицію в Малашевичах. Однак від цього не можна позбутися, і потрібно знайти інше фінансування проєкту, можливо, у зменшеному масштабі.

Нагадаємо, у першому півріччі 2022 року відбулося рекордне падіння перевезень через Малашевичі, основному пункті перетину кордону з ЄС на Нового шовкового шляху. Втрачено майже п’яту частину вантажопотоку.

ЄС відмовився співфінансувати із фонду CEF інфраструктурних проєктів у Малашевичах.

Минулого року польський інфраструктурний оператор PKP PLK заявив про намір у 2022-2025 роках збудувати на станції Тереспіль 10 додаткових колій формату 1520 мм та 3 додаткових колій на станції Малашевичі з підключенням до інфраструктури Cargotor. Інфраструктура мала бути пристосована для обслуговування вантажних поїздів довжиною 1050 м і навантаженням на вісь 245 кН.

У січні 2022 року Metrans (дочірнє підприємство оператора HHLA) став власником логістичного терміналу в Малашевичах.

Позначки: , , , , ,