У Малашевичах, основному пункті перетину кордону з ЄС на Нового шовкового шляху, зафіксоване рекордне падіння перевезень: втрачено майже п’яту частину вантажопотоку у першому півріччі 2022 року

Прикордонний пункт Малашевичі зазнав значного зменшення трафіку в першій половині 2022 року. Загалом у Малашевичах було оброблено 2876 поїздів, тоді як у першій половині 2021 року це було 3512 поїздів. За даними Управління залізничного транспорту Польщі (UTK), це дорівнює падінню обсягів на 19,2%. Про це повідомляє REUA з посиланням на інформацію RailFreight.

Однією з основних причин уповільнення розвитку Нового шовкового шляху є наслідки пандемії COVID-19, вважає віце-президент UTK Марчін Трела:

«У Шанхаї китайська політика «нульового ковіду» зменшила кількість працівників, які обробляють морські вантажі, що не тільки призвело до затримок із завантаженням і розвантаженням контейнеровозів, але й уповільнило так звану роботу, пов’язану з контейнерами».

Ще більше ускладнило ситуацію російське вторгнення в Україну. Трела зазначив, що деякі логістичні компанії, які здійснюють перевезення вантажів між Китаєм і Європою, побоюючись можливих санкцій проти Росії і Білорусі, а також небажання страхових компаній страхувати вантажі на маршруті NJS, який пролягає через Росію і Білорусь, вирішили використовувати традиційний морський шлях або альтернативний транзитний шлях через Каспійське море (Cередній коридор, або ТМТМ).

Трела додав, що залізничний транспорт через Середній коридор тепер може бути альтернативним рішенням. Час транзиту з Китаю до Європи залізничним і морським транспортом цим сполученням становить приблизно 40 днів і доступний щотижня.

В той же час UTK стверджує, що у Польщі в цілому спостерігалося збільшення інтермодальних перевезень у І кварталі 2022 року порівняно з відповідним періодом 2021 року на . TEUs зросли на 9,2%, а тонни перевезених вантажів зросли на 5,4%. Крім того, співвідношення мільярдів тонн/км зросло на 10,8 відсотка.

«Точні результати за другий квартал 2022 року будуть відомі у вересні», — сказав Трела.

Що стосується інтермодальних термінальних операцій, дані збираються щорічно. Тому дані для порівняння того, як працювали термінали в поточній ситуації, будуть доступні лише в 2023 році.

Майбутня перспектива
Щодо найближчого майбутнього Трела прокоментував, що «друга половина цього року все ще несе багато невизначеності. Ми маємо справу з потрясіннями на міжнародних ринках, які можуть призвести до глобального економічного спаду».

Трела також підкреслює життєво важливе значення сухопутного маршруту для транспортування товарів між Китаєм і Європою. Залізничні вантажні перевезення можуть запропонувати дешевші збори, а також коротший час транзиту. «Однак слід пам’ятати, що подальший розвиток Нового шовкового шляху залежить від багатьох зовнішніх факторів: цей маршрут базується на економічній співпраці багатьох
країни».

«У нинішній ситуації деякі вантажі, звичайно, будуть транспортуватися іншим маршрутом, але це буде пов’язано зі значним збільшенням витрат. Коридор, що веде нинішнім маршрутом через прикордонний пункт із Польщею та термінали в Малашевичах, є найефективнішим наземним шляхом».

Позначки: , , , ,