Основні напрями – розвиток мультимодальних перевезень, нові маршрути та термінали, а також модернізація другорядних ліній для стимулювання зародження вантажних потоків

Французький уряд оприлюднило національну стратегію розвитку вантажних залізничних перевезень. В основу стратегії покладено план, представлений в червні 2020 групою Alliance 4F, що об’єднує операторів вантажних перевезень. Основна мета, закладена в цьому плані, – подвоєння до 2030 року частки залізниць на ринку Франції з 9% (32 млрд ткм) до 18%, до рівня, близького до того, що заданий в середньому для країн Євросоюзу, пише ЦТС.

Така мета на даний момент закріплена і у французькому законодавстві. Більш того, в планах уряду – доведення цієї частки до 25% до 2050 року.

На 38-й Міжнародній виставці транспорту та логістики в Парижі у вересні поточного року міністр транспорту країни Жан-Батист Джеббарі підписав угоду з розвитку вантажних залізничних перевезень з групою Alliance 4F, Асоціацією користувачів транспортних послуг AUTF і оператором інфраструктури залізниць Франції SNCF Réseau.

У той час як інвестиції за планом Alliance 4F оцінюються в 15,7 млрд євро, з яких 13,3 млрд євро припадає на сферу діяльності SNCF Réseau, в стратегії уряду фінансові вкладення представлені в набагато меншому обсязі. Так, міра по скороченню в 2 рази плати за доступ до інфраструктури продовжена на 3 роки і оцінюється в 170 млн євро.

Сектор мультимодальних перевезень отримає щорічну допомогу в розмірі 47 млн ​​євро, сектор перевезень вагонними відправками – 70 млн євро. Всі ці заходи будуть переглянуті в 2024 році.

Погоджено організація трьох нових коридорів перевезення автотранспортних одиниць поїздами, розглядаються і інші маршрути цього виду перевезень.

Уряд пропонує щорічну фінансову підтримку в розмірі 15 млн євро в розвиток нових терміналів в Сеті, Шербуре, Байонна і Рюнжі під Парижем. У стратегії також передбачається повномасштабне тиражування технологій таких перевезень на мережі залізниць Франції до 2030 року.

SNCF Réseau планує витратити 210 млн євро на нові технології поточного утримання інфраструктури з метою повного виключення закриття ліній на час проведення ремонтно-колійних робіт, а також 120 млн євро – на заходи щодо зниження рівня шуму.

Уряд також виділяє до 10 млн євро в рік на прискорення модернізації другорядних ліній, з тим щоб стимулювати там зародження вантажних потоків. Надати допомогу в цьому також повинна місцева влада і партнери по бізнесу.

Нагадаємо, раніше ЦТС писав, що на у Франції на відновлення діяльності транспортного сектору уряд асигнує 11,5 млрд євро, в тому числі 4,7 млрд євро буде надано залізничного транспорту. У бюджеті передбачаються 250 млн євро на модернізацію мережі вантажних ліній, 300 млн євро -на збереження малодіяльних регіональних і місцевих ліній і 100 млн євро – на перезапуск нічних поїздів на двох напрямках.

Позначки: , , , , , , , ,