Ще один спікер ІV Міжнародної конференції “Залізниці України: розвиток та інвестиції”Владислав Притоманов, керівник сектору “Транспорт” BRDO висловив свою позицію щодо маршрутизації залізничних перевезень та малодіяльних станцій.

– Тотальна маршрутизація – це оптимізація перевізного процесу чи порушення логіки перевезення вантажів, закладеної при будівництві залізниць України?

– Повна маршрутизація це сама по собі стратегія і логіка вибудовування операційної діяльності. Правильне питання – повна маршрутизація дозволить реалізувати потенціал залізничної мережі і забезпечити економіку логістикою? Проста відповідь – ні, через негнучкості системи. Повна відповідь – це дисертація на цю тему з побудовою комплексної моделі логістики (https://en.wikipedia.org/wiki/Complex_system).

– Яка роль/завдання сортувальних станцій в загальному перевізному процесі АТ Укрзалізниця, які закладалися при будівництві залізничних інфраструктури?

– Сортувальна станція, в умовах відсутності або повільного зв’язку, інтернету, комп’ютерів та інших принад сучасного світу, – це центр прийняття рішення як, чим і коли формувати потяг.

– Які наслідки отримає АТ УЗ при виключенні сортувальних станцій із загального перевізного процесу?

– Очевидно, повну зупинку перевезень.

Чи призначалася від початку залізнична інфраструктура України для формування тільки відправницьких маршрутів/вантажних поїздів з лінійних вантажних станцій?

– Залізничну мережу в СРСР загалом і конкретно в УРСР створювалася з пріоритетною метою – відправки танкових армій на кордон, другий пріоритет – це виконання промислового і аграрного плану виробництва на 5 років, в цій концепції маршрутний принцип цілком логічний, проте він не стосується сортувальних станцій, він стосується можливості досить простого прогнозування 5-річних обсягів перевезень і, відповідно, необхідних ресурсів для цього. Просто – будуємо як сказали військові, поки війни немає, заповнюємо потужності як можемо.

– Чи може закриття сортувальних станцій привести до малодіяльності 50-70% всієї залізничної інфраструктури і необхідності закрити/ліквідувати цю залізничну інфраструктуру?

–  До малодіяльності – ні. До малодіяльності призводить відсутність комерційної роботи з пошуку вантажів і бажання випросити гроші під будь-яким приводом. Однак це призведе до необхідності повного перегляду інфраструктурного планування і його реалізації, або до закриття 100% станцій.

– Кому в даний момент вигідно закриття/ліквідація 50% залізничної інфраструктури країни? Чи є в цьому інтерес для великого бізнесу?

– Нікому. Навіть УЗ це невигідно і ніколи не будуть здійснюватися кроки для цього. Будуть тільки розмови…

Позначки: , , , ,