“Укрзалізниці” на анбандлінг потрібно 2-3 роки – в.о. голови правління І. Юрик

Реформа з розділення “Укрзалізниці” на бізнес-вертикалі здійснена приблизно на чверть. Для завершення анбандлінгу потрібно ще, мінімум, два-три роки, так оцінив ситуацію в компанії нинішній в.о. голови правління Іван Юрик в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна:

“Якщо вимірювати від 0 до 100%, то я б оцінив, що ми зараз десь на рівні 20-25%. УЗ повинна бути розділена на чотири оператори: пасажирське сполучення – це центральний бюджет і місцеві бюджети, інфраструктура – постійна державна власність, вантажні перевезення – це лібералізований ринок, а виробництво, локомотивні і вагонні заводи – це сервіс, як для УЗ, так і для майбутніх приватних операторів. Це в першу чергу розмежування бізнесів, щоб закласти правильну мотивацію всередині кожної сформованої бізнес-вертикалі. Відокремити баланси й припинити ці крос-фінансування одного бізнесу за рахунок іншого. Приватний бізнес не повинен фінансувати пасажирські перевезення, проте він повинен фінансувати інфраструктуру (колії), бо ними користується”, – сказав він.

За його словами, деякі речі “були зроблені неправильно”:  реєстрація окремих філій без необхідного корпоративного узгодження наглядової ради в мабутньому може створити потенційні ризики для бізнесу.

Найближчі два-три роки будуть перехідним періодом для компанії, прогнозує І. Юрик:

“Ми повинні зробити свою домашню роботу, зробити прототип УЗ в частині холдингу з розмежованими 4 операторами, кожен з яких матиме окремий баланс активів і пасивів, щоб після анбандлінга перейти в новий ринок. Причому, на мою думку, два роки для такого переходу – це якщо дуже швидко “бігти”, – зазначив Юрик.

Він також назвав необхідною умовою прийняття базового закону про залізничний транспорт і новому ринку в парламенті. За словами глави УЗ, зараз проходить досить конструктивна робота з транспортним комітетом, і є надія, що закон буде прийнятий в цілому до кінця року.

Юрик уточнив, що закон багато в чому рамковий, а значна частина деталей взаємин на новому ринку будуть визначатися на рівні підзаконних актів вже після його прийняття, зокрема, нормативне регулювання PSO для пасажирських перевезень і методологія розрахунку тарифу доступу до мережі шляхів.

Нагадаємо, REUA писав, що в квітні цього року Кабінет міністрів України поставив завдання перед Міністерством інфраструктури України і АТ “Укрзалізниця” виділити в окремі структури вагоно-і локомотиворемонтний філії до кінця грудня 2021 року, про це свідчить проєкт Плану пріоритетних дій уряду

 

 

Позначки: , , , , , , , , , ,