Локалізація виробництва сучасних електровозів в Україні має бути максимальною, – наголосив міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час свого робочого візиту на ПАТ “Запорізький електровозоремонтний завод”, про це інформує МІУ.

Разом з членом правління Укрзалізниці Франтішеком Бурешом та в.о. голови правління ПАТ “Запорізький електровозоремонтний завод” Олегом Головащенком міністр інфраструктури України Владислав Криклій оглянув робочі потужності підприємства, зокрема, складальний, електромашинний та апаратний цехи. Співпраця з національними виробниками при локалізації виробництва сучасних електровозів для Укрзалізниці має бути максимальною.

“Парк локомотивів Укрзалізниці наразі дуже застарілий, як морально, так і фізично. Знос електровозів становить 94,4%, тепловозів – 98,3%. Ми повинні максимально залучати до роботи національних виробників”, – зазначив очільник Міністерства.

Раніше REUA повідомляв, що “Укрзалізниця” оголосила про початок процесу відбору виробника електровозів для поновлення свого парку. До 25 травня 2020 виробники електровозів можуть зголошуватися на участь у відборі до «короткого списку» претендентів на постачання тягового рухомого складу Укрзалізниці. В цілому планується закупити 205 нових електровозів. У тому числі 135 локомотивів змінного струму, 50 локомотивів постійного струму і 20 двосистемних локомотивів змінного / постійного струму (25 кВ / 3 кВ).

Однією з головних умов конкурсного відбору для виробників-нерезидентів є досягнення рівня локалізації на рівні 15% (бажано 25-30% чи вище) виробництва всіх електровозів в Україні з подальшим збільшенням рівня локалізації.

Щодо можливих партнерів з локалізації виробництва в Україні, то очільник МІУ стверджував, що вибір не надто великий, крім того є певні побажання щодо співпраці з Крюківським вагонобудівним заводом (КВБЗ).

Рік тому у списку ймовірних учасників локалізації називали трьох претендентів. Укрзалізниця (УЗ) домовляється про закупівлю 210 французьких електровозів Alstom і планує організувати складання на Запорізький електровозоремонтний і Львівський локомотиворемонтний заводах. Французька Alstom запропонувала збирати електровози для України на потужностях КВБЗ. Проте УЗ не хоче збирати електровози на потужностях цього заводу.

Президент КВБЗ Володимир Приходько наполягає на локалізації щонайменше 50% виробництва електровозів, які планує закупити Укрзалізниця.

Нагадаємо, у квітні цього року з’явилась інформація, що 5 компаній мають намір постачати електровози для оновлення парку “Укрзалізниці”.

Отримати нові електровози Укрзалізниця може упродовж 5-7 років, повідомляв раніше В.Криклій.