Наприкінці цього або на початку наступного року Укрзалізниця зможе отримати перші тепловози з нової партії поставки TE33A, наразі сторони опрацьовують фінальну конфігурацію угоди. Про це пише REUA з посиланням на інтерв’ю міністра інфраструктури України Владислава Криклія медіацентру “Магістраль”.

Тепловози

Щоб забезпечити потребу державного перевізника в тязі на неелектрифікованих дільницях, ведуться перемовини про поставку для потреб Укрзалізниці 40 американських тепловозів.

Фото – Медіацентр “Магістраль”

Владислав Криклій, міністр інфраструктури України:

— Наразі визначається тип угоди: чи вона буде міжурядовою, чи на рівні банків. Фінальна конфігурація опрацьовується доволі активно. Ймовірно, перші тепловози отримаємо наприкінці цього чи на початку наступного року.

Електровози

Наразі МІУ збирає інформацію від виробників електровозів. Відомо, що на українське замовлення нині претендують одразу чотири міжнародні компанії – Alstom, Bombardier, Siemens та СRRC. Алгоритм співпраці ще не сформовано, повідомив міністр:

Якщо це буде міжурядова угода з фінансовою підтримкою іншої держави, то один шлях. Якщо йдеться про кредит, то інший.

Йдеться про постачання 205 магістральних електровозів упродовж 5-7 років. Щодо можливих партнерів з локалізації виробництва в Україні, то очільник МІУ стверджує, що вибір не надто великий, крім того є певні побажання щодо співпраці з Крюківським вагонобудівним заводом.

Тим часом Федерація роботодавців в Україні вже підрахувала, що економічний ефект від реалізації проєкту з рівнем локалізації понад 50% відчують 150 промислових підприємств машинобудівної та суміжних галузей України, і записала відкрите звернення ФРУ до Прем’єр-Міністра України. У зверненні наголошується, що реалізація проекту з локалізації електровозів для української економіки означатиме:

  • додаткові надходження до бюджетів та фондів складуть близько 200,8 млн. євро, економія видатків по безробіттю – 76 млн. євро;
  • буде створено близько 4,8 тис. робочих місць;
  • українське населення отримає більший дохід у вигляді заробітної плати – близько 18,5 млн. євро на рік, що в свою чергу стимулювати споживчий попит на ринку
  • все це позначиться на зростанні ВВП – мінімум на 3,74 млрд.грн. щорічно.

Інфраструктура

Міністр інфраструктури України нагадав, що у фінплані Укрзалізниці на 2020 р. передбачено оновлення 150 км колії. Також він повідомив, що компанія «Брітіш стіл» пропонує на рівні міжурядової угоди інвестиційний проєкт на оздоровлення української колії.

Наразі триває переговорний процес. Є ще кілька компаній, але поки що все на рівні формування пропозицій, – пояснив Владислав Криклій.

Ще одне звернення стосується спільного будівництва колії на Сході країни біля Станиці Луганської. Йдеться про побудову 50 км залізничної інфраструктури, яка дасть змогу об’єднати дві гілки.

Європейські колеги готові частково профінансувати це у межах донорської технічної допомоги, – уточнив міністр.

Нагадаємо, що у лютому цього року Франція погодилася профінансувати приєднання ізольованої гілки «Лантратівка – Кіндрашівська-Нова» до решти мережі УЗ.

Є ще проєкти щодо заходження європейської колії в Україну, а також стосовно подовження широкої колії до Відня. Так, у січні цього року уряд України запропонував інвесторам прокласти євроколію від Ковелю до кордону з Польщею  та за 2 роки з’єднати передмістя Львова з Польщею колією 1435 мм. Нині урядовці стали більш обережними у своїх висловлюваннях.

Але з огляду на ситуацію у світі варто обережно ставитися до тих планів, що були навіть місяць тому, – підсумував міністр інфраструктури України Власдилав Криклій.

Позначки: , ,