Щонайменше 50% виробництва електровозів, які планує закупити Укрзалізниця, можна локалізувати в Україні. Федерація роботодавців України спільно з провідними машинобудівними компаніями наполягають на законодавчому закріпленні відсотку та умов локалізації складної технічної продукції при здійсненні державних закупівель.

Локалізацію складної технічної продукції, яку Україна імпортує, потрібно закріпити законодавчо, наполягають учасники круглого столу, який провела ФРУ спільно з керівниками 40 промислових компаній – Крюківського ВБЗ, Білоцерківського заводу ТРІБО, «Інтерпайп Україна», «Алюмаш» (Дніпро), «Укрелектроапарат», «Трансприлад» (Хмельницький), «Екватор» (Миколаїв), «Імпульс» (Сєвєродонецьк), «Хартрон-Експрес», «Електроважмаш» (Харків), Полтавського ТРЗ, Смілянського ЕМЗ, фірми «Атор», інжинірингової компанії «Восток», УкрНДІВ, ДНУЗТ та інші.

Нагадаємо,  28 квітня УЗ оголосила відбір учасників проєкту поставки електровозів для формування короткого списку, вказавши стартову локалізацію 15%. Проте українські виробники наполягають на 50%, апелюючи до економічних вигод: додаткові надходження до бюджетів та зростання ВВП. Реалізація цього проекту матиме відчутний мультиплікаційний ефект як для 150 промислових підприємств машинобудівної та суміжних галузей України, так і української економіки в цілому.

Krugliy stol 6Підтвердив припущення про можливість 50%-ї локалізації виробництва Володимир Приходько, голова наглядової ради ПАТ «КВБЗ», навівши  приклади відомих національних проєктів у галузі пасажирського транспорту за участю іноземних партнерів в 2000-2019 роках: створення пасажирських і спеціальних вагонів – локалізація понад 75%, поїздів – понад 60%, міжрегіональних електропоїздів ЕКр1 – понад 70% вже першого зразка, дизель-поїздів ДПКр-2 і ДПКр-3- понад 55% з першого зразка, і тільки в проєкті тепловозів GE локалізація була до 10%.

«В угоді, яка передбачала постачання 225 тепловозів, не було зазначено відсоток локалізації з прив’язкою до випуску по роках. Можна сказати, усе робилося стихійно. Ось і зупинилися на річному контракті – 30 тепловозах» – підкреслив він.

Учасники стурбовані, що в проєкті поставки 205 електровозів УЗ заявила про 15% стартової локалізації без прив’язки до графіка закупівлі по роках. Необхідно говорити мінімум про 35% з першого зразка з подальшим підвищенням, переконує очільник КВБЗ.

Для цього необхідності ввести прозорі правила гри, Кабмін мав би затвердити методику і нормативну базу визначення відсотка локалізації, встановити його базовий рівень при поставці складної техніки в Україну.

Кабмін просять сприяти перегляду Укрзалізницею умов конкурсного відбору постачальників електровозів. Зокрема збільшити мінімально можливий відсоток локалізації з першої одиниці, розробити графік підвищення цього рівня по роках. Ввести методику визначення рівня локалізації, яка буде застосовуватися в цьому та інших проєктах, передбачити критерії оцінки учасників залежно від рівня локалізації та оцінки життєвого циклу продукції.

Наразі невідомі терміни поставки дослідного зразка, початку серійних поставок, їх кількість по роках, хто відбиратиме потенційних виробників в Україні, як визначатиметься показник локалізації, чи буде перевагою перевищення його мінімального рівня.

Як зазначається, представники Мінінфраструктури та Укрзалізниці, на яких розраховували участники у круглому столі, були відсутні.