Укрзалізниця розпочинає процес відбору виробника електровозів для оновлення парку електровозів. Відсьогодні і до 25 травня 2020 виробники електровозів можуть зголошуватися на участь у відборі до «короткого списку» претендентів на постачання тягового рухомого складу Укрзалізниці, повідомили в міністерстві інфраструктури України.

АТ «Укрзалізниця» запрошує виробників тягового рухомого складу –  резидентів та нерезидентів України – взяти участь у відборі. Процес відбору розпочинається з проведення попередньої кваліфікації зацікавлених виробників, з метою формування «короткого списку».

Виробникам, включеним до «короткого списку», будуть надіслані запити пропозицій, що міститимуть технічну та комерційну частини, а також критерії оцінки. З виробником, чия пропозиція буде визначена найбільш прийнятною, планується укладання рамкової угоди.

Однією з головних умов конкурсного відбору для виробників-нерезидентів є досягнення рівня локалізації на рівні 15% (бажано 25-30% чи вище) виробництва всіх електровозів в Україні з подальшим збільшенням рівня локалізації.

Згідно з інформацією запрошення виробник має підтвердити готовність до виробництва та постачання електровозів на основі єдиної платформи, з асинхронними тяговими двигунами, належним чином обладнаними для перевезення вантажних поїздів залізничною колією України шириною 1520 мм, електрифікованій змінним струмом 25 кВ 50 Гц, постійним струмом 3 кВ та змінним струмом/постійним струмом 25 кВ / 3 кВ.
УЗ розраховує, що виробники протягом 2021-2025 років зможуть поставити 205 електровозів (період поставки є предметом детального плану поставки Генеральної рамкової угоди):
– локомотиви змінного струму – 135 од.
– локомотиви постійного струму – 50 од.
– локомотиви змінного та постійного струму – 20 од.
Виробник також повинен підтвердити готовність забезпечити технічне обслуговування електровозів (планове, непланове і гарантійне сервісне обслуговування) і деталі та матеріали, необхідні для експлуатації електровозів, згідно технічної документації виробника оригінального обладнання.