Запоріжсталь просить державу допомогти ГМК – знизити вантажні залізничні тарифи на 70% та удвічі збільшити пропуск вагонів до ЄС


Підприємства ГМК в Україні працюють лише на 20-50% потужності: світові ціни на металургійну продукцію падають, у той час як її собівартість зросла в рази. Щоб побороти кризу, “Запоріжсталь” звернулася до президента Володимира Зеленського з відкритим листом: просить підтримати галузь та вжити заходів, які допоможуть їй вистояти, повідомляє Цензор.НЕТ.

 У “Запоріжсталі” вказали, що з квітня комбінат працює у середньому на 50% своєї потужності через складнощі з логістикою та світову економічну кон’юнктуру: собівартість металопродукції постійно зростає через логістичні чинники та підвищення цін на енергоносії, тоді як світові ціни на металопродукцію та ЗРС падають.

“Суттєве зниження рівня виробництва пов’язане з логістичними проблемами: транспортування продукції відбувається на втричі більшу відстань до портів Європи. Як результат, вартість перевезення металу по залізній дорозі зросла у 4 рази”, – підкреслили на підприємстві.

На комбінаті зазначили, що логістика вплинула також подорожчання собівартості сировини:

“Виробництво 1 тонни сталі потребує перевезення залізною дорогою до 4,5 тонн вантажів, з яких 3 тонни – це масові вантажі першого класу, транспортування яких здорожчало найбільше, на 140%, тільки за останній рік”, – зазначили у “Запорожсталі”.

Владу просять вжити заходів, які допоможуть галузі зберегти виробництво, а також максимально швидко наростити його після перемоги. Адже мова йде податки, робочі місця та обороноздатність.

Серед таких заходів комбінат вказує зниження вантажних залізничних тарифів для вантажів ГМК на 70% від поточного рівня, заходи для збільшення пропуску вагонів в ЄС з поточних 1,9 тис на добу до заявлених 3,4 тис вагонів, зменшення вартості електроенергії та природнього газу для металургійних підприємств, а також звільнення підприємств ГМК від сплати ПДВ при імпорті сировини та обладнання та встановлення мораторію на експорт брухту на період воєнного часу.

Раніше у ОП “Укрметалургпром” констатували, що галузь ГМК України перебуває у найтяжчій кризі за увесь час незалежності.  Сектор ГМК забезпечує близько третини валютних надходжень до держбюджету і є одним з найбільших працедавців у країні.

Нагадаємо, напередодні про зупинку виробництва оголосили низка підприємств холдингу Метінвест та АрселорМіттал Кривий Ріг. Метінвест у липні тимчасово зупинив роботу Південного, Інгулецького та Північного ГЗК, було зменшено завантаження і на інших активах. АрселорМіттал Кривий Ріг повідомив, що з серпня на три місяці вимушено зупиняє роботу ГЗК.

Позначки: ,