Упередженість PKP Cargo може шкодити ефективності вантажних перевезень з України. Ринкові гравці пропонують створити незалежного оператора лінії

Станом на 25 серпня Укрзалізниця ввела конвенцію для перевізника DB Cargo Polska (DBCPL), на адресу якого на переході Ягодин-Дорогуськ накопичилася черга у 920 вагонів (середньодобова здача – 10 ваг.), проте для перевізника PKP CARGO S. A., на якого чекають 1818 вагонів (середньодобова здача – 59 ваг.), обмежень задіяно не було.

Так виглядає пункт митного контролю в Дорогуську. Керуючий директор ETC Terminal Reloading Chełm  Кацпер Вєчорек пише на своїй сторінці: “На широкій колії є лише два невеликі склади. Решта – порожні, які стоять уже місяць. Чому УЗ їх не забирає?”.

На його думку, наявність залізничних перевізників та відсутність запасних колій для зберігання порожніх і навантажених вагонів не дозволяє забезпечити безперебійну роботу терміналів.

 

Станція Дорогуськ (Польща). Фото К. Вєчорек

Вєчорек зауважує, що про жахливі черги, а також про те, що поляки не забирають товар, та недостатню кількість людей для приймання залізничних складів (ветеринарних, санітарних, залізничних бригад, залізничних логістів, працівників митних органів) говорять всі. Один із потягів йшов із українського Ягодину з 14 серпня і лише 26 серпня з’явився на станції Дорогуськ (прикордонний перехід з польського боку). Завдяки черговому втручанню директорів ETC TERMINAL Адама Мойського та Андрія Дзюбенко сухий порт зміг за день розрозвантажити потяг. З однієї колії розвантажили і відправили порожні вагони.

Термінал ETC

Фото Intermodalnews

Польські отримувачі зернових вантажів та українські відправники підозрюють, що перевізник PKP CARGO S. A. самостійно не може впоратися з вивозом вагонів та умисно перешкоджає забирати вагони перевізнику DBCPL з метою витіснення конкурентів із перевізного процесу.

Керуючий директор ETC Terminal Кацпер Вєчорек вважає, що джерелом проблем може є неузгодженість дій двох перевізників:

Нам потрібно перейти на більш високий рівень транспортної координації, щоб підвищити ефективність і вирішити поточні проблеми.

Операційний директор ETC Terminal Reloading Chełm Адам Мойскі пропонує сворити незалежного оператора інфраструктури:

А може, під час війни ввести надзвичайний стан і створити незалежного оператора лінії, щоб забезпечити ефективне переміщення товарів під час війни, щоб не засуджувати [в упередженості, – ред.] PKP?

Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ “Укрзалізниця” підтвердив, що існує проблема координації роботи між декількома іноперевізниками на одному переході. Особливого загострення вона набула по стикам Румунії та Польщі:
Щодо «конкуренції» між іноперевізниками, до нас доходить аналогічна інформація. Але взаїмодія/конкуренція іноперевізників, а також їхня взаємодія з оператором інфраструктури це внутрішня справа Польщі.
Принагідно В. Ткачов зауважив, що наявність конкуренції між польськими національними перевізниками та загальноєвропейськими перевізниками добре ілюструє, що чекає українську залізницю при лібералізації ринку перевезення вантажів (допуск приватної тяги):
Загострення конкурентної боротьби та зменшення загальної ефективності транспортної системи при відсутності здешевлення вартості перевезення.
Ткачов повідомив, що станом на 28 серпня на DBCPL черга 928 вагонів, при середньодобовій здачі – 6 вагонів/доба. Тобто черга – 155 діб. Він важає, що додатково узгоджувати обсяги перевезень не має сенсу:

Два тижні просили DBCPL почати нормально забирати у нас поїзди. Десь тиждень назад на місці проводили нараду з дотичними службами, неодноразово зверталися до іноперевізників та представників інфраструктури. Ситуація починає потроху покращуватися. Наразі за остані 5 діб маємо фактичну здачу 1 поїзд (52 вагони) на 3 дні. При зменьшені черги УЗ відновить узгодження навантаження в напрямку DBCPL здача по колії 1520. Перевантаження на мережі УЗ з вагонів колії 1520 у вагони колії 1435 для цього перевізника продовжується без обмежень.

Представник ETC Terminal Андрій Дзюбенко повідомив, що проблема із обробкою потягів оператором DB Cargo все ще зберігається. А в DB Cargo зауважили, що інфраструктура станції Дорогуськ не дозволяє вчасно відвантажувати заявлені обсяги. Також на станції спостерігаються затримки потягів із зерном (на 10-20 годин) через перевірки фітосанітарними службами.

 

Позначки: , , , , , ,