Міністри транспорту країн ЄС домовилися про перехід на колію 1435 мм

Всі країни, що є членами Європейського Союзу, повинні мати план трансформації для переходу на колію 1435 мм до 2025-2026 років. Така заява пролунала за результатами зустрічі міністрів транспорту країн ЄС 5 грудня в Брюсселі. Про це пише REUA із посиланням на Railfreight.

Цього літа Європейська комісія запропонувала, щоб усі нові залізничні сполучення, які будуть побудовані як частина європейської транспортної мережі (TEN-T), відповідали європейській стандартній колії. Ширина колії європейського стандарту становить 1435 мм. Кілька інших країн Східної Європи мають колії з ширшою колією 1520 мм: країни Балтії Естонія, Латвія, Литва, а також Польща, Словаччина та Болгарія.

Латвія заявила, що потребуватиме допомоги з боку ЄС на новий термін.

Міністр транспорту Латвії Таліс Лінкайтс підкреслив роль проєкту TEN-T у забезпеченні належних інвестицій у відсутні ділянки мережі та  потреби отримання допомоги від інших держав-членів.

«Ми бачимо, що наявного фінансування з фондів ЄС недостатньо для досягнення амбітних екологічних цілей та вимог інфраструктури транспортної мережі», – додав він.

Фінляндія у серпні взагалі відхилила пропозицію переходу на нормальну колію.

«Фінляндія не приймає ці зміни колії, і я вірю, що наші погляди будуть почуті під час подальших обговорень», — відповів на початкову ідею міністр транспорту і зв’язку Фінляндії Тімо Харакка.

Він сказав, що зміна залізничної колії у Фінляндії буде недоцільною з економічної чи операційної точки зору.

Значно актуально для країн Балтії
Директива є частиною проєкту TEN-T та переважно стосується країн Балтії, де широка колія здебільшого прив’язана до Росії. Однак, як зазначив Лінкайтс, «під впливом вторгнення Росії в Україну транспортне сполучення з Росією та Білоруссю скасовано». З іншого боку, з проєктом RailBaltica впровадження європейської колії вже є в планах.

Нагадаємо, проєкт TEN-T країни Балтії включені в так званий коридор Північне море-Балтія, що єднає регіон Балтійського моря з країнами регіону Північного моря. Він проходитиме через Бельгію, Нідерланди, північну Німеччину, Польщу, а потім на північ через країни Балтії.

Позначки: , , , , , , ,