Через два місяці після первинної пропозиції про інтермодальний коридор, що простягається від Чорного моря до Балтійського, ситуація виглядає більш конкретною, ніж туманна думка. Можливості щодо створення коридору є сприятливими, оскільки він забезпечить надійну альтернативу існуючим рішенням. Здається, порт Гданськ та Польща готові рухатися вперед. Однак відсутність залізничних сполучень через Україну та роль Туреччини у наступні роки є вирішальним для завершення проекту. RailFreight

Ці ідеї поділилися під час вебінару, організованого портом Гданська минулого тижня. Вебінар стосувався майбутнього інтермодального маршруту та приймав учасників із залізничного та морського сектору. Крім того, інші порти учасників, крім Гданська, обговорювали переваги потенційного зв’язку.

Дискусія навколо коридору “Чорне море до Балтії” між Польщею та Україною розпочалась у грудні минулого року. Після листа про наміри між двома країнами, порт Гданськ та Управління морських портів України домовились створити спільну робочу групу, яка зробить перші кроки для визначення підприємства. В якому стані зараз перебувають процедури?

Гданськ готовий до зльоту

За словами Славоміра Міхалевсі, віце-президента з фінансів в порту Гданськ, польський порт протягом останніх років опиняється на постійному шляху зростання. Він знаходиться між чотирма найбільшими балтійськими портами та другим за перевантажуваними контейнерами. Торік він перевантажив 48 мільйонів тонн вантажу, тоді як підняв планку до 60 мільйонів тонн на наступні роки.

Більше того, Міхалевський визнав той факт, що перевезення між Польщею та Україною значно зросли між 2018-2020 роками. Ось чому Гданськ активізував інвестиції в модернізацію своєї залізничної системи, побудувавши вісімдесят кілометрів нових колій та модернізувавши три вантажні станції. Те саме стосується всієї польської залізничної системи та прикордонних пунктів Медика та Дорогуськ, які готові впоратись із збільшеними потужностями та перевезеннями. Загалом, як дійшов висновку Міхалевський, «доступ до порту вже готовий, ми просто очікуємо від наших українських колег вжити заходів».

Транспорт між Польщею та Україною джерело: порт Гданськ

Туреччина та відсутня ланка

Як вже згадувалося раніше, мета інтермодального коридору “Чорне море до Балтії” має на меті полегшити перевезення вантажів із ширшої зони Чорного моря, до Польщі, балтійських портів та Скандинавії. Транспорт між цими напрямками здійснюється або довгими морськими шляхами, що перетинають Середземне море та досягають північних територій Європи, або Адріатичним коридором, при цьому морські судна добираються до Італії, а потім перевантажують вантаж на автомобільні або залізничні перевезення.

Існуючі маршрути від Чорного моря до Балтії джерело: порт Гданськ

Отже, зв’язки між двома сферами інтересів уже існують. З іншого боку, короткі морські сполучення між, скажімо, Туреччиною та українськими портами також регулярно працюють. Як підкреслив Олексій Панасюк з Управління українських морських портів (USPA), це конкретна стратегія USPA залучати вантажні потоки до українських портів, і Туреччина, схоже, відіграє центральну роль у цьому сенсі. Країна Східного Середземномор’я швидко розвивається і має на меті стати центральним вузлом євразійського транспорту. Його роль буде вирішальною для встановлення інтермодальних зв’язків між Чорним морем і Балтією. Залежно від рівня виробництва та погляду на розширення, він може стати визначним гравцем проекту.

Чого не вистачає тоді цілому плану взяти плоть і кістки? Домінік Ланда, комерційний директор DCT в Гданську, визначив відсутність ланки як залізничну систему України. Зокрема, інфраструктура в Польщі готова, морські сполучення в Чорному морі існують, і те саме стосується взаємозв’язку між портами Балтії. Проекту потрібні лише основні залізничні сполучення між українськими портами та Польщею, щоб повністю функціонувати. Можливо, це може стати потенційним бар’єром у реалізації планів. Однак менший приклад доводить, що проект справді міг бути успішним.

Джерело відсутнє з’єднання: DCT Гданськ

Порт Чорноморськ

24 грудня Центр обслуговування залізничного транспорту України «Ліски» підписав меморандум про співпрацю з Ukrferry та FerriPlus щодо встановлення мультимодального маршруту Туреччина-Україна-Польща. Маршрут з’єднає Туреччину з українським портом Чорноморськ та залізничним терміналом Славків у Польщі. Звідти вантаж можна розподіляти в інші європейські пункти призначення.

Той факт, що конкретний зв’язок розпочне свою діяльність протягом наступних тижнів, протягом 1-го кварталу 2021 року, є позитивним свідченням того, що плани щодо більш масштабного проекту дійсно можуть бути успішними. Крім того, це доводить, що окрім Одеського порту, це

Нібито це був центральний український центр інтермодального коридору, є й інші альтернативи. Зрештою, як зазначав Умур Угурлу, старший віце-президент / регіональний менеджер судноплавних агентств LAM, «Чорноморськ – це одне з найкращих сполучень Туреччини зі Східною Європою».

Далі до Скандинавії

Цікаво, що серед основних моментів вебінару була присутність двох шведських портів – Євле та Норрчепінг. Два шведські порти дотримувались спільної лінії, представляючи переваги потенційного сполучення “Чорне море з Балтією”, а також те, як воно могло і повинно поширюватися на Скандинавію. Скандинавські порти не тільки готові з’єднатися з коридором, але вони також заявили, що можуть стати кінцевим пунктом призначення, оскільки можуть запропонувати багато як з точки зору експорту, так і імпорту.

Поки що ситуація, і, за інформацією онлайн-збору, видається досить перспективною, оскільки всі зацікавлені сторони готові зробити наступний крок у реалізації початкових планів. Інтермодальний транспортний сектор, мабуть, дізнається про майбутнє проекту досить скоро, після вирішення перешкод, що стосуються українського залізничного відрізка коридору.

Позначки: , , ,