Перший поїзд на термінал EWG доставить з України зерно та цукор.

18 жовтня, було здано в експлуатацію мультимодальний термінал East-West Gate (EWG), що розташований в Фенешлітке (Угорщина) за 18 км від українського кордону. Про це пише REUA за посиланням на інформацію компанії.

В урочистях з нагоди відкриття терміналу участь взяв міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто.

Урядовець відзначив, що первісні плани використання термінала, як перевалочного хабу, західними воротами Нового Шовкового Шляху, що пропонує альтернативний, більш швидкий, ніж польський маршрут між Азією та ЄС, були підкореговані пандемією та війною в Україні. Угорська сторона розраховує, що із закінченням війни об’єкт все ж повернеться до виконання функцій, які передбачалися до початку будівництва. Нині в терміналі покладають надії на участь у транспортуванні української агропродукції.

Генеральний директор компанії East-West Intermodális Logisztikai Янош Талоші зауважив, що найбільший сухопутний інтермодальний термінал в Європі відіграватиме важливу роль на логістичних маршрутах, оскільки має колії стандарту 1520 мм і 1435 мм.  На терміналі EWG вантажі можуть перевантажуватися із залізниці на автотранспорт.

Нагадаємо, термінал East-West Gate (EWG) площею 85 гектар за проєктом може вмістити одночасно 15000 TEU завантажених та порожніх контейнерів. Початкова пропускна спроможність терміналу  складе 300 тис. TEU на рік. Крім того, він відповідає вимогам SEVESO, тому можна буде перевантажувати і зберігати значну кількість газових балонів і контейнерів з небезпечними вантажами.

На терміналі EWG використані найсучасніші цифрові технології. Зокрема, компанія Camco встановила сучасну систему автоматизації воріт та OCR-камери для відстеження транспортних засобів і контейнерів.

Термінал має 5 колій шириною 1520 мм і 5 – 1435 мм. Тут можуть оброблятися поїзди довжиною до 740 метрів.

Навесні 2021 року відкрили нову залізничну гілку EWG, яка з’єднала інтермодальний термінал з європейською залізничною мережею, т. зв. вузькою колією. Це дозволило EWG використовувати залізничні колії як стандартною, так із широкою колією (маршрут Чоп-Захонь-Комора).

Наприкінці 2021 року було укладено російсько-угорсько-австрійську угоду щодо здійснення транзитних перевезень через Україну Холдинг “РЖД” (Росія), CER Cargo Holding (Угорщина) та Rail Cargo Group (Австрія), дочірня компанія ÖBB “Австрійська залізниця” з домовилися створити спільне підприємство, що надаватиме послуги експедитора-координатора з логістики при організації вантажоперевезень із китайських провінцій через Росію та Угорщину (EWG) до країн Південної Європи, Балканських країн та у зворотному напрямку. Таким чином, термінал EWG на угорсько-українському кордоні мав стати найбільшим інтермодальним терміналом в Європі.

 

 

Позначки: , , ,