Росія, Угорщина та Австрія створили спільне підприємство, що стане експедитором та постачальником логістичних послуг на Новому Шовковому шляху. Один з маршрутів пролягатиме Україною

Холдинг “РЖД” (Росія), CER Cargo Holding (Угорщина) та Rail Cargo Group (Австрія), дочірня компанія ÖBB “Австрійська залізниця” з надання послуг у сфері вантажних перевезень, уклали угоду про створення спільного підприємства в галузі логістики.

Створене спільне підприємство надаватиме послуги експедитора-координатора з логістики при організації вантажоперевезень із китайських провінцій через Росію та Угорщину до країн Південної Європи, Балканських країн та у зворотному напрямку. Маршрут пролягатиме через Україну.

Коридор через Угорщину-Україна

«Разом – як три сильних партнера та за підтримки політики – ми зробимо залізничний транспорт на Новому шовковому шляху ще більш привабливим. Зокрема, ми перетворимо маршрут через Україну та Угорщину на другу, основну вісь, що призведе до нових потужностей, швидкого транспортування та ефективного подальшого розподілу в Європі», – написав генеральний директор ÖBB Rail Cargo Group Клеменс Форст на Linkedin.

Говорячи про політику, він, ймовірно, має на увазі російське міністерство транспорту, яке підтримало спільне підприємство. Оскільки РЖД є державною компанією, то елементи її зовнішньої бізнес-стратегії мають бути погоджені урядом, зауважує видання RailFreight.com.

В Угорщині сполучення з Китаєм через Україну є важливим пунктом порядку денного як політиків. Наразі всі погляди прикуті до прикордонної зони Захонь, яка колись була жвавим прикордонним переходом із великими обсягами залізничних вантажних перевезень, але останні 30 років була занедбаною. З новим терміналом East West Gate та оновленням інфраструктури це має змінитися.

«Наша мета – створити сучасну систему транскордонного сполучення в Центральній Європі. Важливо, щоб транспортний потік між нами та сусідніми країнами став легшим і швидшим. Це вимагає скоординованої реалізації внутрішніх, а також транскордонних міжнародних проєктів», – сказав Левенте Мадяр, заступник міністра закордонних справ і торгівлі Угорщини в інтерв’ю RailFreight.com.

East West Gate

Термінал East West Gate (EWG) на угорсько-українському кордоні теоретично може стати найбільшим інтермодальним терміналом в Європі. Навесні 2022 року планується запустити новий перевантажувальний вузол для євразійських транспортних потоків, який запропонує альтернативний, південний маршрут вантажних перевезень з Азії до європейських країн – Австрії, Швейцарії, Італії, Словенії, Хорватії та Німеччини.

«Північноєвропейські вантажні вузли між Азією та Європою майже досягли максимальної потужності. Тому ЄС потребує цієї співпраці з Україною, щоб знову відкрити південний вантажний коридор до Центральної Європи та Балкан», – сказав Мадяр.

ДОВІДКА

Термінал EWG будує компанія East-West Intermodal Logistics Service Plc., яка була заснована 1 червня 2018 року Trusty Business Management Plc. 24 січня 2019 року 50% акцій компанії придбала Greennovativ Ltd. Головою ради директорів EWG є Руслан Рахімкулов, який є громадянином Угорщини російського походження. Він має професійні зв’язки в Росії, що є перевагою у переговорах із російськими партнерами та клієнтами, зазначив генеральний директор Янош Талоші.

EWG буде незалежним постачальником послуг, що приймає трафік, організований як європейськими, так і азіатськими операторами, тому вона не має зобов’язань перед російськими постачальниками послуг.

Більшість трафіку терміналу проходитиме через Україну, оскільки залізничний маршрут з Азії до Європи проходить через Україну, а також через Угорщину. Реалізація цього проєкту призведе до значного збільшення трафіку та доходів для України. Ми ведемо переговори із найбільшими операторами світу, – генеральний директор Янош Талоші.

У квітні 2021 року термінал EWG (Угорщина) та EuroTransit (Казахстан) домовились про збільшення вантажних перевезень між Азією та Європою, маршрут проходитиме Україною

На Новому шовковому шляху нерідко трапляються спільні підприємства, наприклад – UTLC ERA (ОТЛК ЕРА), яке в 2019 році утворили «Російська залізниця» (РЖД), «Қазақстан темір жоли» (КТЖ) та «Білоруська залізниця» (БЧ).  UTLC ERA перевозить 90% усіх транзитних вантажів між Китаєм та Європою.

За транзит зростаючого обсягу товарів триває активна боротьба. Сусідня Польща планує збудувати найбільший логістичний центр в Європі в районі Малашевичі з пропускною здатністю в 55 пар вантажних поїздів. 

У той же час, термінал Добра на кордоні Словаччини з Україною працює лише на 1,5% потужності. Словацький уряд готовий доплачувати 200 євро за контейнер. Наприкінці 2019 року російський оператор «Transcontainer» згорнув свої проєкти на TCS через переорієнтацію обсягів перевезень на термінал в білоруському Бресті в обхід України. Від 2020 року термінал Dobrá  орендує логістична компанія Bulk Transshipment Slovakia, спільне підприємство Budamar Logistics та ZSSK Cargo. Рік тому, Україна зі Словаччиною домовились спільно створити мультимодальні логістичні центри (термінали) з обробки вантажів на маршруті “Шовковий шлях”, що мало б зміцнити стратегічну позицію обох держав як транспортного мосту між Заходом та Сходом.

Поки на кордонах реалізується низка інфраструктурних проєктів, в самій Україні пропонують створити “Залізничне серце Євразії” на базі  Львівського залізничного вузлу, що є більш вигідною географічною точкою для сортування поїздів, ніж будь-який європейський.  Україна може запропонувати швидкий та дешевий шлях поставки товарів потужністю 2,5 – 5 млн. ТЕU на рік, а також надати ринку абсолютно нову технологію обробки та поставки вантажів між Азією та Європою. 

Позначки: , , , , , , , ,