Уряд підтримає національного виробника через оновлення вантажних вагонів, – Мінекономіки

Уряд планує реалізувати програму кардинального оновлення вантажних вагонів залізниці. Після серії нарад за участю Мінінфраструктури, Мінекономіки, Мінстратегпрому, Укрзалізниці та зацікавлених сторін було проаналізовано проблематику та запропоновані шляхи вирішення, а результатом цих консультацій став наказ Мінінфраструктури. Про це повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.
Розробка програми кардинального оновлення рухомого парку тривала півроку, до роботи були залучені експерти, у тому числі з міжнародних організацій, та учасників ринку. Мета – кардинальне оновлення вантажних вагонів за найближчі 10 років, що привезде до мільярдних державних замовлень для українських виробників, додаткового зростання ВВП в розрахунку +2,0% на рік.
Зазначається, що понад 90% вантажних вагонів вже вичерпали термін заводської експлуатації, але продовжують використовуватись. Більша частина вагонів є виробництва 80-90-х років попереднього століття. Деякі вагони, які й нині експлуатуються, були випущені ще у 1960-х роках. Крім того, протягом останніх років на територію України було завезено більше 24 тис. старих вантажних вагонів, головним чином з Росії. Все це відбувається тому, що наразі у нас немає граничного обмеження віку експлуатації вагонів. В плачевній перспективі ми ризикуємо стати місцем для залізничного металобрухту, списаного у сусідніх країнах, де обмеження на експлуатацію діють. Використання старих вагонів – це висока небезпека й поширеність серйозних аварійних ситуацій. Це абсолютна невідповідність директивам безпеки ЄС для залізничного транспорту. Більше того, це блокування нових замовлень і скорочення національного виробництва.
Нагадаємо, що на початку вересня вже була інформація Мінекономіки разом Мінінфраструктури займаються розробкою програм з оновлення парку пасажирських та вантажних вагонів, закупівлі нових дизель поїздів.
Позначки: , , , ,