АТ «Укрзалізниця» збільшує обсяги виробництва продукції на власних підприємствах та шукає нових постачальників комплектуючих.

Про це в інтерв’ю Delo.ua розповів член правління Укрзалізниці Євген Шрамко, повідомляє Rail EXPO.

У вертикалі Укрзалізниці локомотиворемонтні, вагоноремонтні (зокрема ті, які в змозі будувати нові вагони), шпальні заводи. Також є декілька спеціалізованих підприємств, серед них «Вінницятрансприлад» та «Транссигнал».

Раніше підприємства підпорядковувались різним підрозділам за своєю продукцією. Вагоноремонтні та локомотиворемонтні заводи були під однією вертикаллю, шпальні заводи — під іншою, кар’єри — під третьою вертикаллю.

«Я був призначений на посаду у 2022 році, і ми почали збирати їх в одну вертикаль. Заводи майже не контактували між собою. Зараз же ми розуміємо, яка синергія може бути від співпраці між підприємствами, що вони можуть одне одному принести. Але раніше була ситуація, що компанія дуже велика, поки всіх опитати, що вони можуть виготовляти, то простіше було виставити те, чого ми потребуємо,на тендер.

Зараз такі процеси відбуваються оперативно. У нас є розуміння наших потреб і є план освоєння продукції, яку ми можемо виготовляти на наших підприємствах. Нам треба збалансувати чотири складові: замовника, виробника, фінанси та закупівлі. Зараз ми вирішуємо цю проблему на рівні управляючої компанії», – зазначив Євген Шрамко.

Проблема з критичними комплектуючими виникла ще до повномасштабної війни.

Минулого року цю проблему намагалися вирішити ситуативно через пошук нових постачальників, але це не було послідовно. З другого кварталу 2023 в Укрзалізниці почали системно опрацьовувати власне виробництво критичних комплектуючих та запчастин.

«У рамках оновлення фінплану Укрзалізниці на 2023 рік ми закладаємо значне збільшення обсягів внутрішніх замовлень на наших заводах, а також освоєння нових запасних частин та комплектуючих, які раніше для нас виготовляли монопольні виробники», – підкреслив Євген Шрамко.

Зокрема у рамках програми з побудови фітингових платформ для перевезення контейнерів для виробництва Укрзалізниці необхідні контейнерні упори.

«Ми розробили технологію виготовлення та оцінили нашу собівартість — вона склала 4,5 тис. гривень, замість 9,5 тис. гривень заявлених на тендері. На платформах, які буде виготовлено у 2023 році, економія становить близько 24,6 млн», – зазначив член правління.

Крім того, локомотиворемонтний завод, який проводить капремонти тягового рухомого складу, також виробляє гальмівні колодки.

«У цього підприємства є профіцит потужності для виробництва цих колодок, тож ми вирішили збільшити обсяги виробництва. Зараз набираємо працівників та хочемо відкрити другу зміну.

Звичайно є і спеціалізовані постачальники, що працюють для Укрзалізниці. Але це більше стосується тих підприємств, що відрізняються від наших технологічними можливостями. Наприклад, виробництво скла. У нас немає технологічної лінії, і ми не плануємо її запускати», – повідомив Шрамко.

В Укрзалізниці ведеться системна робота, щоб постачальниками були виробники. І зараз є позитивний тренд зі збільшення укладення договорів з виробниками після проведення торгів на Prozorro.

«Якщо говорити про локалізацію, то ми нещодавно на прикладі Київського електровозоремонтного заводу оцінили, яка її доля. Доля локалізації виробництва запчастин у ремонті електропотяга 93%, і лише 7% — це іноземні виробники», – підкреслили в УЗ.

Але по деяким позиціям імпорт збільшився. Це стосується насамперед металопрокату, котрий виробляли в Маріуполі. Зараз його постачають з Румунії та Туреччини.

«Наші основні виробники та постачальники для ремонтних послуг зараз відновлюють роботу. Є проблемні позиції, з якими ми працюємо. Шукаємо європейських постачальників, які освоїли виробництво тих запчастин, яких у нас зараз немає технологічної можливості виробляти всередині Укрзалізниці.

В таких випадках ми розширюємо ринок. Зараз ми активно шукаємо нових постачальників. Зрозуміло, щоб постачати продукцію на Укрзалізницю, потрібно пройти атестацію, але наразі ми самі зацікавлені, щоб наші постачальники не проходили сім кіл пекла та змогли налагодити поставки якнайшвидше. Ми відкриті для ринку», – запевнив Євген Шрамко.


Нагадаємо, як раніше повідомляла Rail EXPO, в Укзалізниці також планують будувати на власних потужностях вантажні та пасажирські вагони.

Позначки: , , ,