Рівень локалізації виробництва до 2030 року досягне 35% – використовуватимуть місцевий алюміній та налагодять повний цикл виробництва.

Швейцарська компанія Stadler Rail AG розпочне виробництво пасажирських вагонів у Казахстані.

Напередодні Stadler уклав з національною залізницею АТ «НК «Қазақстан Темір Жоли» (КТЖ) три контракти на загальну суму 2,3 млрд євро на постачання та технічне обслуговування протягом 20 років 537 пасажирських вагонів, які збиратимуть за швейцарською технологією на базі казахстанського вагонобудівного заводу. З 2023 по 2030 рік Stadler планує модернізувати виробничий майданчик та обладнання заводу. Про це пише REUA з посиланням на інформацію компанії.

За інфоомацією RG замовлення включає 234 спальних вагони на 40 спальних місць, 233 вагонів на 58 місць, 35 вагонів на 18 місць для персоналу та маломобільних груп і 35 вагонів-генераторів.

Вагони для колії 1520 мм будуть розраховані на швидкість 160 км/год при температурі навколишнього середовища від -50 до +45°C.

Контракт передбачає варіанти додаткових замовлень для продовження модернізації пасажирського парку КТЖ.

Сьогодні, 14 грудня голова ради директорів Stadler Rail AG Пітер Шпулер зустрівся з президентом Казахстану Касим-Жомарт Токаєвим та розповів про проєкт пасажирського вагонодудування та намір збільшити рівень локалізації виробництва до 35% до 2030 року. Про це пише REUA з поcиланням на Акорда.

Під час реалізації проєкту передбачається модернізація заводу з виготовлення вагонів, використання казахстанського алюмінію та налагодження повного циклу виробництва.

Пітер Шпулер також розповів про плани виходу Stadler Rail AG з казахстанською продукцією на експорт.

«Ми з нетерпінням чекаємо цієї довгострокової співпраці з КТЖ і наданням наших найсучасніших технологій і компетенції. Цей проєкт дозволить Stadler вийти на новий ринок і розширити нашу географічну присутність у СНД».

Нагадаємо, Україна у серпні 2021 року підписала Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством інфраструктури України, АТ «Укрзалізниця» та Stadler CIS AG, Stadler Rail AG (Швейцарія) і Швейцарським агентством зі страхування експортних ризиків SERV, який передбачає закупівлю потягів та локалізацію виробництва Stadler на території України.

Білорусь

З 2013 року в Білорусі працював завод з виробництва залізничної техніки Stadler Minsk, який був одним з найпотужніших в групі Stadler Rail AG.

28 лютого 2022 року компанія Stadler заявила, що у рамках управління ризиками через участь Білорусі у війні росії проти України підготувалася до різних сценаріїв та можливих невідкладних заходів. Навесні у Stadler повідомили, що завод з Білорусі переїде до ЄС, але частково.

Грузія

У 2017 року Stadler Rail AG уклав Меморандум про взаєморозуміння з Грузією. У 2018 році президент Ради директорів Stadler Rail Пітер Шпулер повідомив, що компанія прийняла рішення збудувати місцеве підприємство з виробництва та ремонту рухомого складу. Будівництво мало розпочатися до кінця того ж року року, проте цього не відбулося. Вже у серпні 2020 року Грузія поновлює переговори зі Stadler Rail AG про відкриття заводу. На грузинський ринок компанія постачає двоповерхові поїзди швейцарського виробництва, які раніше обслуговували пасажирів Тбілісі-Батумі.

Позначки: , , , , ,