Загалом Україна виділила квоту у 100 тисяч тонн вугілля, проте Польща сподівається на продовження програми

Перші поставки українського вугілля до Польщі очікуються упродовж тижня. Про це в ефірі Польського радіо заявив голова канцелярії прем’єр-міністра Польщі Міхал Дворчик. Передає REUA з посиланням на Укрінформ.

За словами Дворчика, майбутні поставки українського вугілля для Польщі є “проявом солідарності” Києва з Варшавою, адже Польща у своїй енергосистемі використовує вугілля більше ніж Україна. На першому етапі Україна виділила для Польщі квоту у 100 тисяч тонн вугілля, проте представник польського уряду сподівається, що така практика матиме продовження:

“Є багато чинників, які на це впливають. Однак, коли останнього разу ми розмовляли з Президентом Зеленським і Прем’єром Шмигалем під час візиту Прем’єра Моравецького до Києва (9 вересня – ред.), то прозвучали декларації: як тільки енергетична ситуація України дозволятиме, то будуть також чергові квоти для експорту до Польщі”, – підкреслив голова канцелярії президента РП.

Польський урядовець підкреслив, що все залежатиме від розвитку військово-політичної ситуації в Україні.

Нагадаємо, Україна із середини червня 2022 року встановила нульові квоти на експорт усіх видів вугілля, крім коксівного, а 7 вересня – уже повністю заборонила експорт українського вугілля. За даними Державної митної служби, експорт Україною вугілля за сім місяців 2022 року становив 450,6 тис. тонн на $145,917 млн, зокрема до Словаччини – на $93,349 млн, Польщі – на $34,084 млн, Угорщини – на $15,919 млн, інших країн – на $2,565 млн.

У вересні Україна пообіцяла надати квоти на експорт 100 тис. тонн вугілля до Польщі. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що запаси вугілля на складах українських електростанцій становлять майже 2 млн тонн, що в 2,5 раза більше, ніж рік тому.

Тим часом у Польщі залізничним перевезенням вугілля надали пріоритет руху.

 

Позначки: , ,