Очікується, що тестова подорож триватиме не більше двох тижнів, тоді як раніше потребувала 1-3 місяці

Порт Алашанькоу в Сіньцзяні

Китай відправив першу партію вантажів до Афганістану новим маршрутом, що проходить через Центральну Азію.  Очікується, що це дозволить скоротити час у дорозі на кілька тижнів. Про це пише REUA з посиланням на NSRD.

Мультимодальний маршрут починається в північно-західній китайській провінції Сіньцзян, потім проходить через Киргизстан і Узбекистан перед входом в Афганістан.

Перші контейнери вирушили з Кашгара 13 вересня.  На першому етапі – приблизно 500 кілометрів від міста Кашгар у Сіньцзяні до Оша на півдні Киргизстану – вантаж доставляють автомобільним транспортом, оскільки залізничного сполучення ще немає, але з часом його планують збудувати.

В Оші вантаж буде завантажено на потяги, щоб доставлять контейнери до узбецької залізниці через кордон в Андижані.

Вони перетнуть східний Узбекистан та попрямують на південь до Афганістану, щоб прибути до Хайратана, який сполучається з містом Мазарі-Шаріф на півночі Афганістану вздовж узбецької залізничної лінії.

Перший поїзд завантажили продуктами харчування та господарськими товарами.

Очікується, що вся подорож триватиме не більше двох тижнів, у порівнянні з одним-трьома місяцями для поточного маршруту, який в основному використовується для відправлення вантажів з Китаю в Афганістан через Пакистан через морський порт Карачі та по суші.

Зазначається, що Китай та Афганістан роками намагалися запустити залізничне сполучення.

У 2016 році з Китаю до Хайратана через Казахстан і Узбекистан відправився перший вантажний потяг, завантажений текстилем і товарами для дому. Наступна відправка до Китаю була здійснена лише за три роки – поїзд, навантажений тальком, вирушив у подорож у 2019 році.

Маршрут через Киргизстан і Узбекистан зараз проходить тримісячну пілотну роботу, і в кінцевому підсумку він повинен перевозити близько 4000 контейнерів на рік.

Зрештою, планується побудувати залізничне сполучення між Кашгаром і киргизьким кордоном і далі через Киргизстан у рамках залізничного проєкту Китай-Киргизстан-Узбекистан (CKU). На початку вересня три країни домовилися провести техніко-економічне обґрунтування для розбудови цього маршруту.

Позначки: ,