Зацікавленість Китаю у створенні південного відгалуження New Silk Road в обхід Росії дає надію Киргизстану та Узбекістану стати частиною континентального мосту Євразії

Китай висловив підтримку та зацікавленість у будівництві залізниці «Китай-Киргизстан-Узбекистан». Про це 15 вересня на зустрічі з президентом Киргизстану Садиром Жапаровим у Самарканді заявив голова КНР Сі Цзіньпін. Про це пише REUA з посиланням на Today.kg

Напередодні в рамках саміту Шанхайська організація співробітництва (ШОС) було підписано угоду про співпрацю щодо проєкту будівництва залізниці «Китай-Киргизстан-Узбекистан» на ділянці Киргизької Республіки.

Угода передбачає спільне сприяння у підготовці техніко-економічного обґрунтування проєкту будівництва залізниці за комбінованим варіантом маршруту «Торугарт – Арпа – Макмал – Джалал-Абад». В адміністрації президента Киргизстану зазначили, що новий залізничний коридор має стати південним відгалуженням континентального мосту Євразії, що відкриє доступ до Азії та країн Близького Сходу.

Ілюстрація The Third Pole

Підготовкою ТЕО займається First Design and Survey Institute of China Railway Corporation (CCCME). 80 фахівців CCCME ще у серпні прибули до Киргизстану та почали роботу над ТЕО залізниці. Термін виконання робіт – до 1 червня 2023 року.

Президент КР заявляє, що будівництво залізниці розпочнеться у 2023 році, а завершиться за три-чотири роки. Вартість проєкту оцінюється у сумі від 5 до 7 млрд доларів.

Про будівництво залізниці «Китай-Киргизстан-Узбекистан» заговорили ще на початку 2000-х, але до реалізації проєкту дійшли лише зараз, після приєднання Китаю. Залізниця може стати основною ланкою маршруту, що з’єднує Китай з Іраном-Туреччиною-Європою, та дозволить перевозити вантажі в обхід росії.

Ілюстрація MERICS

Позначки: , , ,