Підписання контракту між українським урядом і компанією Alstom про постачання електровозів одне з питань, які обговорюватимуть президенти Франції та України.

Українська дипломатія готує візит до України президента Франції Еммануеля Макрона. Серед головних питань – укладання контракту з Alstom, про це повідомляє REUA з посиланням на інформацію Укрінформу. Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Вадим Омельченко розповів, що нині дипломати працюють над наповненням порядку денного цього візиту.

«Ми сподіваємося, що під час візиту президента Франції в Україну буде підписано кілька важливих масштабних контрактів», – додав посол.

Він уточнив, що насамперед йдеться про великий контракт між українським урядом і компанією Alstom про постачання електровозів. Домовленості передбачатимуть локалізацію виробництва в Україні. Окрім цього, висловив сподівання посол, може бути укладено контракт з розширення співробітництва з Alstom щодо будівництва швидкісних залізничних шляхів між Києвом, Львовом та Одесою. Омельченко висловив переконання, що Україна є сучасною технологічною державою.

Ілюстративне фото

Нагадаємо, у вересні 2018 року УЗ підписала меморандум з Alstom про співпрацю з надання та обслуговування електричних локомотивів. “Укрзалізниця” планувала закупити 210 французьких локомотивів за умови, що вони будуть частково локалізовані в Україні.

У квітні 2020 року стало відомо, що Франція готова профінансувати поставку локомотивів Alstom та виділити 100 млн євро на модернізацію залізничних ділянок та рухомого складу. У випадку реалізації програми поставки французьких локомотивів в Україну, вітчизняні підприємства стали б частиною виробничого ланцюга Alstom.

За два тижні Укрзалізниця оголосила про початок процесу відбору виробника електровозів для оновлення парку електровозів – до 2025 року мала придбати 205 одиниць тягового рухумого складу, проте через карантинні заходи відбір постійно переносили.

Окремою темою обговорень у 2020 році став необхідний рівень локалізації складної техніки – в умовах конкурсного відбору для виробників-нерезидентів йшлося про досягнення рівня локалізації – 15% (бажано 25-30% чи вище), тоді як українські виробники вимагали 50% і більше. Влітку ВРУ зареєструвала законопроєкт про державні закупівлі з вимогою локалізації від 25-45% з подальшим збільшенням з 2024 року, але до другого читання норматив переглянули – для першого року вимога 10% локалізації для всіх видів продукції, з щорічним збільшення на 5%. Максимальне значення вимоги локалізації – 40%, і таким воно залишатиметься до кінця 10-річного терміну.

Згодом стало відомо, що постачальника електровозів не обов’язково визначати шляхом конкурсу, достатньо міжурядової угоди. Так, наприкінці 2020 року за результатами Українсько-Французької міжурядової комісії з економічного співробітництва міністр МВС Арсен Аваков заявив, що стратегічним пріоритетом для України і Франції нині є підготовка великого контракту на придбання вантажних локомотивів між Укрзалізницею та французькою компанією Alstom із можливістю локалізації виробництва в України:

«Планується, що угода між Укрзалізницею та Alstom буде двоетапна. Перший етап передбачає отримання 50 електровозів, другий – до 80. Перший етап цієї угоди із обов`язковою локалізацією виробництва в Україні коштуватиме приблизно півмільярди євро. Також нам дуже цікавий проект по будівництву енергонакопичуваних потужностей, сподіваюся в 2021 році почнеться його реалізація», – додав Арсен Аваков.

Очільник АТ УЗ Володимир Жмак, в свою чергу, додав, що зараз “Укрзалізниця” зацікавлена ​​в 50 двосистемних електровозах, здатних транспортувати від 5500 до 6000 т вантажу.

Позначки: , , ,